Ribare kod Jabuke zapljusnuo desetak metara dugačak kit, jučer ih iznenadio morski pas

Foto: Jurica Gašpar

Skupina ribara koja se već neko vrijeme nalazi na području Jabučke kotline posljednjih  dana imali su nekoliko zanimljivih susreta s više ili manje rijetkim morskim bićima. Prošli tjedan naišli su na desetak metara dugačkog kita, a taj prizor dugo će im ostati urezan u pamćenje.

– U blizini broda iz mora se pojavio kit, bio je minimalno deset metara dugačak. Pojavio se stotinjak metara od broda. Zapljusnuo je sve oko sebe, a to je scena koju ću pamtiti cijeli život. Nažalost, u tom trenutku nisam imao mobitel uz sebe, a nakon svog “pozdrava” brodu, kit se više nije vraćao – ispričao je za Dalmaciju danas član posade ribarskog broda.

Radi se o istome kitu ili istoj vrsti koja je prekjučer viđena uz obale Pelješca, nije poznato.

https://www.youtube.com/watch?v=uuv8UiUpODo&feature=emb_title

No jučer su imali još jedan zanimljiv susret, ipak s mnogo manjom vrstom.

– U ponedjeljak popodne ispod broda se pojavio morski pas modrulj. Stajao je tu nekoliko minuta, vjerojatno u potrazi za hranom, a onda je nestao – dodaje.

Modrulj je jedna od 29 vrsti morskih pasa koji obitavaju u Jadranu. Stanovnik je čitavog Jadrana ali nije gusto naseljen. U posljednje vrijeme zbog ugroženosti teško ga je vidjeti. Najviše vremena provodi na otvorenom moru posebno na južnom Jadranu. Napadi modrulja na ljude su vrlo rijetki pa se ova vrsta morskog psa smatra potencijalno opasnim.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Kod Pelješca snimljen kit perajar, druga najveća životinja na svijetu