Foto: Screenshot

U posljednja 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 515. Još je 75 osoba na liječenju, s dva pacijenta na respiratoru. U posljednja 24 sata testirana je 921 osoba, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na presicu je prvi puta nakon izlaska iz samoizolacije došao i šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

– Imali smo nekoliko dobrih tjedana. Onda smo s importiranim slučajevima i zbog nepridržavanja mjera došli do većeg broja slučaja. Onda je došlo Đakovo, također je sve počelo s importiranim slučajevima. Situacija je pod kontrolom. Mi smo sad u fazi kad smo počeli popuštati aktivnosti, gospodarstvoi u turizam. Najbitnije je brzo reagirati na sve. Donositi odluke na brzinu, brzo otkriti sve slučajeve i uloviti kontakte. Dok to radimo dobro mislim da nije potrebno ništa mijenjati – kazao je Capak.

– Mi smo u funkciji predsjedatelja te pregovore vodili u ime Vijeća EU, još uvijek ta procedura traje, trebala je biti gotova do 12. Mi smo donijeli odluku vezanu za privremenu zabranu prelaska granice. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska u zemlju putem aplikacije. Izuzeci su državljani trećih zemalja, zdravstveni djelatnici, stručnjaci za skrb o starijima, prekogranični radnici, diplomati, policajci, putnici u tranzitu te osobe koje putuju zbog turističkih ili poslovnih razloga, zbog školovanja i slični neodgodivi poslovi. Osobe koje nemaju dugotrajni boravak u EU, mogu prije ulaska provjeriti ispunjavaju li uvjete. Svoj ulazak u zemlju mogu najaviti preko aplikacije ‘Enter Croatia – komentirao je ministar Davor Božinović usuglašavanje o prelasku granica.

Koje su bile koristi od 5 dana samoizolacije ulazaka iz BiH?

– Kad se donosila odluka o tome da se stavljaju u samizolaciju, bili su stavljeni epidemiološki argumenti na stol. Imali smo tada uvoz slučajeva. Nije to bilo da su strani državljani to donijeli, nego su naši to donijeli, išli su tamo i vratili se zaraženi. Sada je situacija nešto drugačija, nemamo tih importiranih slučajeva. Činjenica je da smo imali iz BiH 8 importiranih slučajeva i 7 kontakata – kaže Capak, a na pitanje je li ova odluka donesena zbog birača, odgovara:

– Od prvog dana kad govorimo o preporukama Europske komisije, ono što je sadržaj i ove odluke, državljani članica EU imaju naravno posebnu kategoriju. Državljani Republike Hrvatske su državlajni EU, bez obzira gdje žive – pokušao je odgovoriti Capak novinarima.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

TJEDAN PRED IZBORE Ministar Božinović objavio: “Ukidamo samoizolaciju za one koji ulaze iz BiH”