Ante Pranić: “Novi ustroj je dio potpunog zaokreta koji treba Hrvatskoj”

Foto: Promo

Stranka s Imenom i Prezimenom je novi model teritorijalnog ustroja postavila kao jedan od prioriteta izbornog programa. Posljednji na listi u desetoj izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima je aktualni gradonačelnik Vrgorca i nezavisni saborski zastupnik u proteklom sazivu Sabora, Ante Pranić. 

Možda ste upravo Vi onaj koji najviše ističe ovu temu. Zašto je ovo bitno pitanje za Vas?

– Jesen i iduća godina će biti iznimno teške. Onaj tko kaže da će biti lako – laže. Iznimno je bitno da nakon izbora na sceni imamo političku opciju koja će biti spremna inzistirati na odlučnim i hrabrim potezima na nacionalnoj političkoj sceni. Složene reforme, poput lokalnog preustroja se ne smiju više odgađati, sada si to jednostavno ne smijemo dopustiti. Korona kriza nas je suočila s svim nelogičnostima i manjkavostima postojećeg sustava. Trenutna mreža županija, gradova i općina, guši razvojne potencijale. Moramo shvatiti da s tim modelom ne možemo ući u novo programsko razdoblje financiranja EU – izgubit ćemo još jedno desetljeće. Određene lokalne jedinice nemaju kapacitete za apliciranje na takva sredstva, dok češće uopće ne ispunjavaju ni minimalne uvjete zbog pretjerano rascjepkanog lokalnog sustava.

Foto: Promo

Koji su najveći problemi koji proizlaze iz postojećeg ustroja?

– Osim što si pucamo u nogu kad je riječ o povlačenju ozbiljnih sredstava iz EU, ovakav ustroj stvara upravljački i korupcijski kaos. Jedna od mojih prvih konferencija za medije je bila na Matejuški, jer jednom polovinom upravlja županija, a drugom upravlja grad. Pravi Apsurdistan, na hrvatski način. Pomorsko dobro, luke i lučice nalaze se polovično u nadležnosti gradova i županija. Suludo. Imamo nesređeni sustav u kojem nema odgovornosti. To je najbolje vidljivo u zdravstvenom sustavu i predškolskom odgoju, odnosno vrtićima. Nije normalno da cijene u susjednim općinama variraju i po nekoliko puta. Imamo sveopći kaos, nered, u kojem za ništa ne postoji odgovornost, u kojem prolaze samo privatni interesi, dok javni interes ne zanima nikoga. Posljednji slučaj vjetroelektrana to jasno demonstrira. Lokalne javne službe su rezervirane za one sa stranačkim iskaznicama – za one koji se oslanjaju na svoje vještine i stručnost, nema mjesta u Hrvatskoj, oni se iseljavaju.

Kako zaustaviti taj proces? Može li se tome stati na kraj?

– Gdje ima volje, pronađe se i način. Nisam od onih koji samo govore, iza mene stoje konkretni rezultati, pa tako u i ovom pitanju. Od preuzimanja mandata u Vrgorcu broj djelatnika  gradske uprave smanjen je za jednu trećinu. Uveli smo digitalne procese rada, koji su omogućili da grad neometano funkcionira iako službenici nisu dolazili na svoja radna mjesta za vrijeme pandemije. Ljudi me nisu izabrali da se nikom ne zamjeram, već da uvedem red i rad. Nismo izgubili niti jedan radni spor i time pokazali da je moguće raskinuti ugovor o radu u javnoj službi. Ovakve stvari treba provesti hrabro i odlučno, bez emocija na nacionalnom nivou. Od efikasnije uprave svi imaju koristi.

Kako gledate na probleme prostornog planiranja koji je također u rukama lokalne razine vlasti?

– Naša obala tone pod nalivenim betonom. Ekocid, kao u Makarskoj i Vruljama, prenamjene zemljišta s ciljem brzog bogaćenja kao kod Kuščevića u Nerežišćima, pogodovanje stranim igračima kroz omogućavanje bušenja u Jadranu – ovakav model prostornog planiranja dolazit će na naplatu u desetljećima koji tek dolaze. Privatni interesi uvezani u urbanističke i prostorne planove na dug su period cementirali daljnji razvoj nekih lokalnih zajednica. U ovakvom sustavu u kojem ne postoji ičija odgovornost za išta, dolazi do preuzimanja javnog dobra preko noći. Veseli me što se građani polako bude i bune, shvaćaju da to nije imovina političara koji su trenutno na vlasti, već imovina svih nas.

Za kraj nam recite, zašto ste na posljednjem, 14-om mjestu na listi broj 5 (stranke s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokus) u X izbornoj jedinici?

– Iskreno, pun mi je kufer laktarenja u politici. Ovoj državi treba zaokret u svakom pogledu, pa pa sam i ja napravio mali zaokret na ovoj listi. Posljednji sam na listi i u Sabor idem jedino ako birači prepoznaju moj rad, i direktno zaokruže moje ime i prezime.

Sponzorirani sadržaj

PROČITAJTE JOŠ:

Ante Pranić: “Ukinuti 555 administrativnih cjelina i uvesti 5 regija”