NAVALA NA JADRAN Iz Praga u Rijeku prvim vlakom stiglo više od 500 putnika

Foto: MINT

RIJEKA – Prvi vlak češkog prijevoznika RegioJeta, koji će od srpnja do kraja kolovoza prometovati na relaciji Prag-Brno-Bratislava-Ljubljana-Rijeka, uspješno je stigao na željeznički kolodvor u Rijeci zajedno s više od 500 čeških, slovačkih i slovenskih turista koji su bili dijelom ovog premijernog putovanja. Vlak je dočekala hrvatska delegacija predvođena direktorom HTZ-a Kristjanom Staničićem, ministrom turizma Garijem Cappellijem, gradonačelnikom grada Rijeke Vojkom Obersnelom, direktorom Predstavništva HTZ-a u Pragu Dubravkom Miholićem te direktorom TZ Rijeka Petrom Škarpom.   

– Ponosni smo na suradnju s RegioJetom koji je prepoznao važnost povezivanja Češke, Slovačke, ali i Slovenije s Hrvatskom koja na tim tržištima uživa status jedne od najomiljenijih i najpopularnijih inozemnih turističkih destinacija. Ova željeznička trasa značajno će doprinijeti turističkim tijekovima između naših zemalja, a navedeno potvrđuje i podatak o prodaji više od 30 tisuća karata u prvih desetak dana prodaje. U ovom trenutku Češka se nalazi na odličnom trećem mjestu inozemnih tržišta s kojih ostvarujemo najveći turistički promet, dok se Slovačka nalazi na osmom mjestu – izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, prilikom dočeka vlaka nadodavši kako je najava današnjeg događaja objavljena i u The New York Times čime je dodatno skrenuta pažnja na Hrvatsku. 

Prema riječima Radima Jančure, CEO RegioJeta, ova je kompanija vodeća za duge željezničke poveznice u Središnjoj Europi, a godišnje bilježe 20 milijuna putnika i to 11 milijuna u željezničkom i 9 milijuna u autobusnom prijevozu.

– Potražnja je rekordna i najveća u povijesti naše kompanije pa smo upravo zbog toga odlučili prometovati na ovoj relaciji svaki dan do kraja kolovoza, a ne samo tri puta tjedno kako je prvotno bilo planirano. Linija ostaje i u 2021. godini – zaključio je Jančura, dodavši kako svi putnici mogu kupiti i autobusnu kartu za brojne hrvatske destinacije s polaskom iz Rijeke. 

Na spomenutoj relaciji prometuju moderni i kvalitetni vlakovi koji korisnicima nude vrhunsku uslugu tijekom putovanja do krajnje destinacije. Prvi vlak je stigao s maksimalnim dopuštenim kapacitetom od 12 vagona, od kojih su devet 9 spavaćih i tri Astra standard vagona. Osim brojnih čeških, slovačkih i slovenskih turista u Hrvatsku su stigli i diplomatski predstavnici navedenih zemalja, kao i 30 vodećih čeških i slovačkih medija koji će tijekom boravka u našoj zemlji izvještavati o hrvatskoj turističkoj ponudi što će rezultirati dodatnim pozicioniranjem Hrvatske kao sigurne i lako dostupne turističke destinacije. 

Značaj češkog i slovačkog tržišta za Rijeku potvrđuje i direktor TZ Rijeka Petar Škarpa.

– Češki i slovački turisti u Rijeci u protekle tri godine ostvaruju značajan rast turističkog prometa te se nadam da će vlak RegioJeta ove godine pridonijeti povratku čeških i slovačkih turista kako je bilo prije pandemije. Izuzetno mi je drago da je Rijeka i u ovom smislu prepoznata od češkog partnera RegioJeta, odnosno vlasnika gospodina Radima Jančure koji je ovom linijom povezao Češku i Slovačku sa Hrvatskom i Rijekom – poručio je Škarpa

Dodajmo kako je nakon dočeka vlaka organiziran obilazak velike češke investicije u hotel Hilton Rijeka Costabella. Obilazak su predvodili direktor hotela Jose Luis Ruiz Arroyo, direktor tvrtke JTH Costabella d.o.o. Borjan Brnčić te vlasnik tvrtke JTH Holding a.s. i glavni investitor Jaroslav Třešňák.

– Dolazak vlaka iz Praga simbolički je povratak naših tradicionalnih turista iz Češke i Slovačke, a trasa koja prolazi kroz više država dokaz je dobre povezanosti, važne za turistička kretanja. O interesu za našom zemljom svjedoče i ulaganja kakvo je češkog investitora u hotel Hilton na Costabelli vrijedno 80 milijuna eura čime se podiže kvaliteta turističke ponude Kvarnera – zaključio je ministar turizma Gari Cappelli.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

U Rijeci se organizira doček prvog vlaka iz Praga, sa češkim i slovačkim turistima