3 min. čitanja

Odbijen zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađene vile na Zmajanu: Znači li to da će je rušiti? Ne!

Odbijen zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađene vile na Zmajanu: Znači li to da će je rušiti? Ne!
Foto: Booking

Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije odbio je zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađene vile na Zmajanu, potvrdila je to za ŠibenikIN pročelnica tog odjela Semira Škugor. Ali tu suluda priča o potpuno protuzakonito izgrađenoj viletini s bazenom i rivom na pomorskom dobru ne staje. Ne samo da su službe propustile reagirati još prije dvije godine kad im je redakcija portala Morski HR dostavila dokaze o ilegalnoj gradnji, već ustraju u nedosljednom provođenju zakona.

– Naš odjel je izdao rješenje kojim se odbija zahtjev za legalizaciju objekta na Zmajanu jer u roku nije dostavljena sva potrebna dokumentacija. Rješenje o odbijanju poslali smo podnositelju zahtjeva, tvrtki Orut iz Tribunja koji od primitka rješenja imaju rok od 15 dana za žalbu Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a imaju pravo i pokrenuti spor pred Upravnim sudom u Splitu – pojasnila je Semira Škugor.

Za očekivati je dakle da će se tvrtka Orut žaliti na rješenje Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju koje im je poslano pa će postupak pokušaja legalizacije vile za koju je očito da nikako ne može biti legalizirana, sigurno potrajati još mjesecima, ako ne i godinama.

Tek kada svi žalbeni postupci i eventualni sporovi na sudu završe, rješenje Upravnog odjela za prostorno uređenje moglo bi postati pravomoćno.

– U tom slučaju mi rješenje šaljemo Gradu Vodice i Državnom inspektoratu koji dalje odlučuju o predmetu – kaže Škugor.

Nejasno je, međutim, zašto Državni inspektorat koji je još 2016. godine nakon obavljenog nadzora donio rješenje o uklanjanju temeljne ploče ne Zmajanu, sada čeka donošenje pravomoćnog rješenja Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije, umjesto da su s rušenjem krenuli već tada.

Državnom inspektoratu kolege iz ŠibenikIN-a postavili su pitanje još 21. svibnja, ali odgovor od njih do dan danas nije stigao.

Apsurdno je u cijeloj priči i to što zakon jasno kaže da nelegalno izgrađena zgrada ne može biti legalizirana ako je izgrađena nakon lipnja 2011. godine, a istovremeno država omogućava da svi koji su nakon tog datuma bespravno izgradili zgradu mogu podnijeti zahtjev za legalizaciju kojeg su županijski odjeli za legalizaciju dužni obraditi.

– Sjetimo se da je država produžavala rok za legalizaciju do 30. lipnja 2018. godine i mi smo samo u tom dodatnom roku zaprimili još 880 ‘praznih’ zahtjeva. Svima njima koji su predali te ‘prazne’ zahtjeve država još omogućuje da se žale te da idu na drugostupanjski sud – ističe Škugor.

Ispada da država dakle izlazi u susret počiniteljima kaznenog djela.

Podsjetimo, gradnja vile na Zmajanu, otoku na kojem uopće nije dopuštena gradnja, započela je još 2016. godine, što je Državni inspektorat utvrdio nakon obavljenog inspekcijskog nadzora 19. rujna 2016. godine. Kao vlasnici čestice broj 2900 na kojoj je sagrađena vila navedene su tri fizičke i jedna pravna (Casta Adriatic), a među njima je suprug saborske zastupnice i bivše vodičke gradonačelnice Branke Juričev Martinčev. Čestica nije razdijeljena, pa se iz zemljišnih knjiga ne može vidjeti na čijem je dijelu ona bespravno izgrađena kuća s bazenom.

Iako je svima jasno da je sagrađena ilegalno, vila ‘Sunmorino Zmajan’ donedavno se uredno iznajmljivala na stranici Booking.com, no nakon što je to izišlo u javnost, najam vile preko te stranice više nije moguć, piše ŠibenikIN.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DONOSIMO DOKAZE Ilegalno gradilište na Zmajanu prijavili smo još 2018. – Svi su nas ignorirali!
PITALI SMO POLICIJU “Zašto niste reagirali na ilegalne radnje s otoka Zmajana?” Evo što su odgovorili
Ilegalna vilu na otoku Zmajanu iznajmljuju na Bookingu za 50 tisuća kuna tjedno!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.