20 godina klapskog prijateljstva Bola i Omiša

Foto: CZK Bol / Ilustracija

BOL/OMIŠ – Večer klapa debitanata u Bolu na otoku Braču ima uistinu posebno značenje kako za Omiški festival tako i za Bol. Dugogodišnja skladna veza Festivala dalmatinskih klapa i Bola na Braču, turističkog bisera Lijepe naše koji je oduvijek bio privlačan prvi korak novim klapašima u borbi za nastup na omiškoj pjaci, svoju okruglu obljetnicu ove godine obilježava slavljeničkim koncertom bez natjecanja debitantskih klapa i u nešto kasnijem terminu nego uobičajeno, upravo ove subote, 4. srpnja 2020., u bolskom Teatrinu Dva ferala s početkom u 21 sat.

U posebno neizvjesnom ovogodišnjem ljetu, sa stalnim promjenama i sigurnosnim mjerama, Omiš i Bol odlučili su ipak proslaviti velikih 20 godina suradnje, te iako skromnije i bez brojnih gostiju i uzvanika koji su bili planirani, koncertom i druženjem odati počast klapskom prijateljstvu Bola i Omiša.

Na koncertu će nastupiti ženska klapa Orca iz Splita i muška klapa Pinguentum iz Buzeta kao predstavnici nekadašnjih najboljih bolskih debitanata koji su kasnije i u Omišu ostvarili velike uspjehe. Od domaćih klapa tu je bolski ponos – klapa Veras sastavljena od bolskih mladih koja je gostovala i u Omišu, te više puta nagrađivana bolska klapa Braciera koja je bila pobjednik publike na prvoj bolskoj debitantskoj večeri, a kasnije osvojila niz nagrada u Omišu i postala najpoznatiji brački klapski proizvod.

Revijalni koncert klapa vodit će i ove godine Bolu draga i nezaobilazna voditeljica Edita Lučić Jelić, a u predvorju Teatrina bit će postavljena izložba fotografija s malim izborom svih 20 godina klapskih večeri u Bolu koju je pripremio omiški fotograf Vlade Zemunik, ovogodišnji dobitnik nagrade Grada Omiša za životno djelo.

Ana Vranješ