Ante Pranić: “Eksploatacija nafte iz Jadrana je pilanje jedine zelene grane naše ekonomije”

Foto: Promo

Gotovo nitko se u ovoj predizbornoj kampanji nije dotakao problema koji se tiču Jadrana. Primjetio je to i aktualni gradonačelnik Vrgorca, nezavisni saborski zastupnik u proteklom sazivu Sabora, a sada kandidat Stranke s Imenom i Prezimenom, Ante Pranić. Još prije je upozoravao na u medijima zanemarene prostorne planove koji uključuju nova eksploatacijska polja za istraživanje ugljikovodika. U drugom dijelu razgovora za Morski HR spominje ovu jako važnu temu.

Kao županijski vijećnik, ali i kao saborski zastupnik, glasno ste istupali protiv novih planova za eksploataciju nafte i plina u Jadranu. 

Ova pandemija je razotkrila koliko smo ovisni o turizmu, ali unatoč tome se ne ponašamo kao da je to naša najvažnija gospodarska grana. Nije mi jasno kako se u izmjenama prostornih planova Splitsko-dalmatinske županije našlo čak devet novih eksploatacijskih polja za istraživanje ugljikovodika. Umjesto da štitimo naše prirodne ljepote, mi povlačimo poteze s kojom pilimo jedinu zelenu granu naše ekonomije. Nije dovoljno da smo nemoćni u zaustavljanju nelegalne gradnju uz obalu i betoniranju posljednjih urbanih zelenih površina u dalmatinskim gradovima, sada se razmatraju planovi da u Jadranu bušim naftu i plin. Umjesto da prihvatimo konačno trendove Zapada u obnovljivim izvorima energije, mi se okrećemo ulaganjima u industriju fosilnih goriva. 

Kakva bi trebala biti energetska politika Splitsko-dalmatinske županije, odnosno čitave Dalmacije?

U Vašem pitanje je sadržan dio problema – županije su previše male da bi vodile kvalitetnu i uspješnu energetsku politiku. Hitno moramo osnovati regionalne energetske agencije koje će podupirati i koordinirati energetsku tranziciju hrvatskih prirodnih regija prema zelenoj energetici. Dalmacija prednjači po sunčanim danima i trebala bi postati najvažnija solarna regija u Hrvatskoj. Krajnje je vrijeme za ozbiljan zaokret, pogotovo ako imamo na umu europska sredstva koja će uvelike biti rezervirana za projekte usmjerene na energetsku tranziciju i klimatske promjene. U ovakvim okolnostima je naprosto suludo raditi povrat na fosilna goriva, pogotovo na način koji ugrožava našu najvažniju industrijsku granu – turizam.

Gotovo je sigurno da će se u eksploataciju nafte i plina u Jadranu upustiti naši susjedi Crnogorci. Čak i ako  zaustavimo to u Jadranu u našim teritorijalnim vodama, havarija u crnogorskom moru mogla bi biti jednako pogubna za nas. 

Apsolutno se slažem s Vama. S obzirom na kretanje morskih struja u Jadranu, u slučaju tankerske ili naftne havarije u Crnoj Gori, čitava južna Dalmacija bi bila ugrožena. Trenutno u Jadranu postoji samo jedan tegljač opremljen za čišćenje velikih mrlja i onečišćenja – smješten je u Trstu. Tom brodu je potreban skoro cijeli jedan radni dan za dolazak u Dalmaciju iz talijanske ruke u kojoj je smješten. Naša država živi od jadranskog mora i obale, a u potpunosti je nespremna za tankerske havarije. Upravo zbog toga, što Crna Gora kreće u eksploataciju fosilnih goriva iz morskih dubina, moramo poduzeti dodatne korake u zaštiti Jadrana. Upravo zbog toga sam sa saborske pozornice poručio Vladi da odustane od kupovine skupocjenih auta za ministarstva i nabavi tegljač za velika naftna onečišćenja. Nesreće i havarije nitko ne priželjkuje, ali na koje moramo biti spremni. 

Jeste li optimist oko izbornog uspjeha koalicije reformskog centra (stranka s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokus) na predstojećim redovnim izborima?

Tražim, od ljudi kojima je pun kufer ovakvog načina vođenja države, da na glasačkom listiću zaokruže osobe s imenom i prezimenom, koje su se dokazale u svojim profesijama i područjima izvrsnosti. Nadam se da će građani to honorirati na izborima pred nama. 

Sponzorirani sadržaj

PROČITAJTE JOŠ:

Ante Pranić: “Novi ustroj je dio potpunog zaokreta koji treba Hrvatskoj”

Bušenje nafte kod Jabuke, Visa i Palagruže u novom prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije!