Potpisuje se ugovor za obnovu zadarske rive

Foto: Boris Kačan

ZADAR – U petak 3. srpnja u prostorima Zadarske županije održat će se svečano potpisivanje ugovora  „Rekonstrukcija Obale Petra Krešimira IV“, projekta poznatijeg pod nazivom „Obnova Zadarske rive“. Ugovor će potpisati državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver i ravnatelj Lučke uprave Zadar, Robert Škifić, u prisustvu župana Zadarske županije, Božidara Longina kao i gradonačelnika Grada Zadra, Branka Dukića.

Ovaj važan projekt za Grad Zadar obuhvaća rekonstrukciju obale od zadarskog mosta do „Pozdrava suncu“ te od „Pozdrava suncu“ do zgrade Sveučilišta. Također, kao jedna od faza projekta, planira se i produženje gata položenog okomito na liniju obale za cca 14 metara u odnosu na sadašnje stanje.

Produženi gat će imati dimenzije kakve je imao kada je bio napravljen prije stotinjak godina i kada je također služio kao brodsko pristanište. Sukladno projektnoj dokumentaciji, postojeća obilježja prostora neće se mijenjati te će se uzeti u obzir postojeće stanje vezano za konfiguraciju obale, nagibe i sve korištene materijale.

Procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi 75 milijuna kuna, bez PDV-a. Projekt će se sufinancirati u iznosu od 85% iz europskih sredstava, odnosno iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, dok će preostalih 15%  biti financirano iz državnog proračuna, a za što su već ranije osigurana sredstva u proračunu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ: