SLOVENIJA UVODI STROGU KONTROLU Hrvatska više nije na zelenoj listi

Foto: Morski.hr

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1198 osoba te je potvrđen 21 novi slučaj zaraze, osam više nego dan ranije, potvrdila je slovenska vlada.

Glasnogovornik vlade Jelko Kacin naglasio je na konferenciji za novinare da se epidemiološka slika neprestano pogoršava i postaje sve složenija, javlja HRT.

– Zaraze su povezane sa zabavama, posjećivanjem diskoteka preko granice i proslavama koje se dokazano štetno, rekao je. Broj je u bolnicama već dvoznamenkast, istaknuo je. Moramo biti spremni na puno goru situaciju, tako da je vlada precijenila da moramo pojačati mjere.

– Vlada će uvesti strogu kontrolu pri ulasku u Republiku Sloveniju iz Hrvatske i Mađarske, najavio je Kacin. Vlada će osigurati da se putnicima na graničnima prijelazima uruči odluka o karanteni i oni će se morati odvesti izravno na adresu koja će biti na toj odluci, objasnio je.

Najavio je da se tri zemlje uklanjaju s tzv. zelene liste – Češka, Francuska i Hrvatska. Belgija i Nizozemska dodane su zelenoj listi.

– Slovenski državljani koji će se u subotu naći u “žutoj Hrvatskoj” moći će se vratiti bez brige o karanteni, ali na granici će morati dokazati gdje su bili u Hrvatskoj, rekao je Kacin.

Nacionalni institut za javno zdravlje Slovenije objavio je da je broj zaraza u Hrvatskoj premašio sigurnu granicu od 10 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Slovenski ministar zdravlja Tomaž Gantar mešto ranije je rekao kako se traže rješenja jer situacija nije najbolja niti u Sloveniji a niti u Hrvatskoj.  Najavio je da će se tijekom dana ili sutra donijeti novi pravilnik o postupanjima na granici, a razmišljaju i o ponovnom uvođenju karantene za strance koji ulaze u Sloveniju. Na čije će se državljane to odnositi još se odlučuje.

Kazao je da se vrlo vjerojatno može očekivati pooštravanje mjera na granici s Hrvatskom, a možda i s Mađarskom.

D.G.