KORČULA Potpisani ugovori o izgradnji Nove luke Polačište i rekonstrukciji pristupne ceste vrijedni 360 milijuna kuna

Foto: DNŽ

KORČULA – U Korčuli su dva dana pred parlamentarne izbore potpisana dva iznimno važna ugovora o izgradnji prometne infrastrukture na otoku Korčuli ukupne vrijednosti više od 360 milijuna kuna, a od kojih se jedan odnosi na projekt „Nova luka Korčula – luka Polačište“, a drugi na rekonstrukciju pristupne ceste luci Polačište od naselja Račišće do Grada Korčule.

Istom prigodom su gradonačelnik Korčule Andrija Fabris i rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum potpisali sporazum o suradnji kojim Korčula postaje dislocirana lokacija za izvođenje preddiplomskog sveučilišnog studija Nautika, Brodostrojarstvo i Poslovna ekonomija, smjer Turizam. Također, gradonačelnik Andrija Fabris potpisao je i s glavnim ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem sporazum kojim Hrvatska radiotelevizija otvara svoje dopisništvo u Gradu Korčuli.

Ugovor o izgradnji Nove luke Korčula – Luke Polačište, koji su potpisali državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić i ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić, ukupne je vrijednosti 189,7 milijuna kuna te je u 85-postotnom iznosu financiran iz EU fondova, dok se preostalih 15 posto financira iz Državnog proračuna.

Fto: DNŽ

Državni tajnik Mihotić je i s ravnateljem Županijske uprave za ceste Ivom Kaštelanom potpisao i ugovor o izgradnji Pristupne ceste luci Polačište ukupne vrijednosti čak 171,1 milijun kuna, koji se također u 85-postotnom iznosu financira iz fondova EU, a ostatak iz proračuna RH.

Što se tiče početka realizacije ovih projekata, sada slijedi realizacija natječajne dokumentacije za postupak javne nabave, a planirani početak radova, uz preduvjet očekivanog termina završetka javne nabave, za oba projekta jest početak 2021. godine.

Nova luka Polačište obuhvaća površinu veću od 20 tisuća metara kvadratnih, operativne obale u duljini preko 500 metara, zgradu lučkog terminala, dva operativna gata s četiri ukrcajno-iskrcajne rampe, a u luci je također planiran pomorski granični prijelaz. Pristupna prometnica luci Polačište podrazumijeva radove rekonstrukcije županijske ceste Korčula – Račišće, pri čemu će se u potpunosti obnoviti kolinik, riješiti pitanje odvodnje ceste, zaštita i izmještanje postojeće komunalne infrastrukture, izgradnja novog sustava javne rasvjete, izgradnja potrebnih potpornih i obalnih zidova, uređenje parkinga i odmarališta uz trasu kao i izgradnja novog kontinuiranog nogostupa uz kolnik. Duljina zahvata ceste iznosi okvirno 12 kilometara s početkom na državnoj cesti D118, a završava na udaljenosti od približno 200 metara od mjesta Račišće.