PRONAĐENA NESTALA ČEHINJA Javila se suprugu, pa je locirali i skupili helikopterom

Foto: HGSS Makarska

GRADAC – Čehinja za kojom je u subotu pokrenuta opsežna potraga jer je izgubila orjentaciju i nestala na Biokovu, pronađena je nešto prije 15 sati. Uspjela se javiti suprugu, pa su je spašavatelji locirali i naposljetku pokupili helikopterom. 

Na dežurni broj HGSS stanice Makarska 02.07.2020. u 11:10 sati, preko Centra 112, stigla je dojava zabrinutog supruga Češke državljanke. Naime, supruga i on su planinarili na vrh Sv. Paškal iznad Općine Gradac, međutim, zbog bolova u koljenu, on nije mogao nastaviti dalje pa je supruga odlučila krenuti sama.

Prilikom povratka s vrha, Češka državljanka izgubila je orijentaciju te više nije mogla pronaći markaciju na putu do mjesta Gradac. Da nesreća bude veća, izgubila je i signal na mobilnom uređaju, te je muž, nakon nekoliko neuspješnih poziva, odlučio pozvati HGSS.

Odmah po dojavi pokrenuta je standardna procedura potražne akcije i sve opcije lociranja mobilnog signala unesrećene osobe. Istovremeno je odlučeno da se dvije zemaljske ekipe upute iz dva smjera prema vrhu Sv. Paškal te da se podigne helikopter HRZ-a s dežurnim letačima spašavateljima iz Splita.

U 13:35 sati helikopter HRZ-a s posadom, letači spašavatelji te troje makarskih spašavatelja otišli su u potragu iznad mjesta Gradac. U isto vrijeme, zajedno sa pripadnicima MUP-a tj. PP Makarska i operatera Centra 112 pokušavali smo dobiti lokaciju mobilnog uređaja, no to nije urodilo plodom jer je mobilni uređaj unesrećene osobe bio spojen na bosansko hrcegovačku mobilnu mrežu.

U međuvremenu, unesrećena se javila mužu te su iz HGSS-a Makarska uspjeli stupiti s njom u kontakt, pobliže odredili lokaciju te uputili helikopter zajedno s posadom i pripadnicima HGSS-a koji su je u 14:58 sati locirali iz zraka. Helikoper je spušten u blizini unesrećene osobe te je u pratnji spašavatelja ukrcana i dovedena do priručnog heliodroma Osejava u Makarskoj.

Još jednom je pokazana dobra suradnja i sinergija svih žurnih službi na terenu. Iz HGSS-a Makaraska ističu vrlo dobru suradnju s posadom HRZ-a te im se ovim putem i zahvaljuju.

U akciji je sudjelovalo 12 pripadnika stanice Makarska, dvoje pripadnika HGSS stanice Dubrovnik, te po jedan pripadnih HGSS stanice Novska, Split, Delnice i Koprivnica.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Helikopterom se traga za nestalom Čehinjom na Biokovu