Foto: Pixabay

Ustavni sud Republike Hrvatske upravo je na sjednici odlučio da Državno izborno povjerenstvo ne smije oboljelima od koronavirusa uskratiti pravo na glasanje jer bi to bilo suprotno Ustavu, doznaje N1. Državno izborno povjerenstvo, kažu, mora pronaći način da se oboljelima omogući glasanje.

Podsjetimo, Državno izborno povjerenstvo je već danima pod žestokim kritikama u javnosti zbog svoje odluke da dijelu birača oduzme biračko pravo na ovim izborima. DIP je zbog toga samo par dana pred izbore promijenio svoje ranije upute vezane za glasanje osoba koje bi mogle biti zaražene koronavirusom, ali nije promijenio svoje ključno pravilo, a riječ je o zabrani glasanja zaraženima koronavirusom.

DIP biračima preporučuje da ujutro izmjere tjelesnu temperaturu, pa ako je viša od 37, 2 C i/ili ako birači maju respiratorne ili druge simptome karakteristične za SARS-CoV-2 (COVID-19), da se jave telefonom nadležnom liječniku. Po izmijenjenoj preporuci, biračima kojima je dijagnosticirana zaraza sa SARS-CoV-2 (COVID-19) neće se moći osigurati glasanje s obzirom da im je izrečena mjera izolacije (čl. 21. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti), a koja uključuje i zabranu kontakata sa svim druogim osobama, pa samim time i kontakta sa članovima biračkog odbora.

Prijašnja je preporuka bila da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu, pa ako je viša od 37,2 °C i/ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za koronavirus, trebaju se javiti telefonom nadležnom liječniku te, što je sada promijenjeno, da ne smiju pristupiti biračkom mjestu, niti kontaktirati gradsko/općinsko izborno povjerenstvo ili birački odbor radi glasanja kod kuće, jednako kao i birači koji su zaraženi sa SARS-CoV-2 (COVID-19).

D.G.

PROČITAJTE JOŠ: