JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Rezanci od povrća

Foto: Marijan Zujić

Rezanci od povrća sve su veći hit u svijetu gastronomije. Izvrstan su način kako iskoristiti sezonsko povrće koje se nađe pri ruci, u hladnjaku ili u vrtu. Osim što ćete jesti zdravije, također ćete zahvaljujući većem udjelu povrća u prehrani, koje ima manje kalorija mršavjeti. Dobra su zamjena za klasične špagete od pšeničnog brašna. Pripremiti povrće u obliku tankih rezanaca veoma je jednostavno.

Za pripremu rezanaca treba vam povrće poput: mrkve, korijena koromača, bundeve, tikvica, balancane, rodakve, repe, čičoke, korijena selena, kupusa, paprike, kapule, brokule, cvjetače, cikle….. Najjednostavnije ćete ih napraviti pomoću posebnog alata SPIRILIZATORA za izradu rezanaca.

Spiralni rezač za povrće jednostavno je i efikasno kuhinjsko pomagalo uz koje će vaše kuhanje biti zabavnije i kraće a štedi i vrijeme. Ako ga nemate, tanke trake povrća možete napraviti nožićem za guljenje a zatim izrezati oštrim nožem na dasci.

Foto: Marijan Zujić

Rezance od povrća možete kombinirati s mnogim umacima ili uz dodatak svježeg bosiljka. Na ovaj način se unosi znatno manje kalorija i ugljikohidrata, a više vitamina, minerala i ostalih potrebnih nutrijenata. Ne treba duga termička obrada jer su puno ukusniji „al dente“. To je talijanski izraz u gastronomiji i kuharstvu za način kuhanja tjestenine, riže ili povrća. Značenje izraza „al dente“ ja na zub ili pod zub, što bi značilo da je tjestenina, riža ili povrće koje smo kuhali dovoljno termički obrađeno dakle kuhano, ali se u sredini osjeti pod zubom kad zagrizemo.

Namirnice se kuhaju „al dente“ ostanu kompaktne sa zadržanom strukturom namirnice koju smo kuhali, dakle da se ne prekuhaju i raspadnu. Točno vrijeme kuhanja ovisi o vrsti namirnice koju kuhate. Dovoljno ih je malo prepržiti na ulju ili veoma kratko prokuhati na pari. Kad su gotovi prelijte ih umakom i servirajte kao prilog raznim jelima od ribe ili mesa.

Marijan Zujić