Na šibenskoj rivi postavljeni pametni kontejneri oslikani dječjim crtežima svijeta bez otpada

Foto: Grad Šibenik

ŠIBENIK – Na šibenskim ulicama postavljena su tri pametna Big Belly kontejnera za otpad uljepšana pobjedničkim radovima polaznika osnovnih škola na kreativnom natječaju udruge Mladi u Europskoj uniji. 

Osnovnoškolci Lea, Roko i Kate na najkreativniji su način nactali svoju viziju svijeta bez otpada te su danas, uz dogradonačelnika Šibenika Paška Rakića i predstavnicu Zelenog grada Šibenik Ivanu Spahiju, sudjelovali na postavljanju Big Belly kontejnera na šibenskoj rivi.

– Volim promatrati Šibenik dok šećem plažom i upravo tada zamišljam i svoj grad i cijeli svijet kako bi izgledao bez otpada. Za izradu crteža trebala su mi tri dana, a odabrala sam tempere jer s njima najviše volim raditi – rekla je Kate, učenica Osnovne škole Brodarica.

Njen crtež, kao i onaj učenika Osnovne škole Faust Vrančić Roka Bačelića-Medića, izabrani su kao najbolji među brojnim pristiglim radovima, od strane žirija koji su činili predstavnici sudionika na projektu: Francesco Lombardi (udruga mladih Mladi u EU), Nastia Alfier (Društvo arhitekata Šibenik), Ivana Spahija (Zeleni grad Šibenik d.o.o.) i Vera Jergović Bolanča (JU Tvrđave kulture Šibenik).

– Prijavio sam se na natječaj jer se i inače volim uključivati u razne kreativne natječaje i uživam izrađivati crteže s raznim motivima. Za ovaj natječaj nacrtao sam više crteža dok nisam došao do finalnog – nasmješene zemaljske kugle! – kazao je Roko.

Treći najbolji rad, učenice Lee, iz Osnovne škole Brodarica, odabrali su njeni sugrađani putem drušvenih mreža.

– Na početku nisam imala ideju i samo sam krenula crtati. Ideja za crtež mi je došla iznenadno, a moram priznati da mi je jednako iznenađenje bilo i to što je moj rad na kraju odabran kao jedan od najboljih – uz smijeh je zaključila Lea.

Postavljanje inovativnih kontejnera za otpad s prešom, dio je aktivnosti projekta Šibenik Zero Waste City, u okviru kojeg će se u sljedeće dvije godine kroz eko radionice i brojna druga događanja osnažiti svijest građana i posjetitelja Šibenika o važnosti zaštite okoliša, a grad opremiti infrastrukturom za odgovornije gospodarenje otpadom.

– Zeleni grad Šibenik kontinuirano radi, kako na pronalaženju rješenja, tako i suradnji s ciljem održavanju čistoće u Gradu Šibeniku. Bez puno razmišljanja prihvatili smo sudjelovanje u Šibenik Zero Waste City projektu kroz kojeg smo između ostalog nabavili tri BigBelly spremnika koji će zamijeniti košarice na rivi. Dodatno smo uključili i osnovnoškolce u osmišljavanje izgleda spremnika kako bi i oni postali dio ovog zelenog projekta i učinili i same spremnike vizualno ljepšima – rekla je Ivana Spahija ispred Zelenog Grada Šibenik.

Osim tri Big Belly kontejnera, u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Zeleni Grad Šibenik, na šibenskim tvrđavama bit će postavljeno i 15 kanti za odvajanje otpada te 20 kontejnera za odvajanje otpada na šibenskim plažama.

– Grad Šibenik pozdravlja sve aktivnosti čija je svrha edukcija građana o važnosti recikliranja i zaštite okoliša. Od malih nogu djecu treba učiti na koji način pravilno razdvajati otpad te je da iznimno važno voditi brigu o okolišu. Vjerujem kako će ovi šareni i pametni spremnici koje su oslikala naša djeca privlačiti pozornost građana te da će se u sklopu hvalevrijednog projekta Šibenik Zero Waste City naš grad obogatiti dodatnom infrastrukturom za odgovorno gospodarenje otpadom – zaključio je dogradonačelnik Grada Šibenika Paško Rakić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dječji crteži krasit će pametne kontejnere za otpad na šibenskim ulicama