Foto: DD

Gotovo 3 milijuna i 860 tisuća birača u Hrvatskoj i inozemstvu izlazi danas na izbore na kojima će odabrati tko će ih sljedeće četiri godine zastupati u 10. sazivu Hrvatskog sabora. U nedjelju u 7 sati otvorena su biračka mjesta, u inozemstvu se glasa drugi dan, a i tamo se biračka mjesta otvaraju u 7 sati po lokalnom vremenu.

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj. Tri zastupnika tzv. dijaspore biraju se u 11. izbornoj jedinici, dok osam zastupnika nacionalnih manjina biraju oni koji su se do dana izbora izjasnili kao pripadnici nacionalne manjine, a svoje kandidate biraju u 12. izbornoj jedinici.

U Hrvatskoj će se, od 7 do 19 sati, moći glasovati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, u 42 države diljem svijeta glasuje se na njih 112.

Epidemiološke mjere

Zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera pod kojima se provode, nedjeljni su izbori jedni od najzahtjevnijih od stjecanja neovisnosti. Među 3 milijuna i860 tisuća birača, glasat će i 830 zaraženih koronavirusom. Prema nepotpunim podacima, želju za glasovanjem iskazalo ih je 30-ak, a to će moći učiniti uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Na poziv zaraženog, članovi biračkog odbora doći će pred njegov stan ili kuću, no zbog zaštite od zaraze neće biti neposrednog kontakta ni sa zaraženim, ni sa glasačkim listićem, sve će ići preko osobe od povjerenja. Želju za glasovanjem iskazalo je i 500-tinjak birača u samoizolaciji koje će glasovati ispred ulaza stana ili kuće i pritom obavezno nositi masku.

Epidemioloških mjera morat će se držati birači, 70 tisuća članova biračkih odbora, oko 8700 promatrača, mediji.

Birači kod ulaska na biračko mjesto moraju dezinficirati ruke, preporučeno im se nošenje maski i kemijske olovke kojom će glasovati, nose li masku, kratko će je skinuti kod provjere identiteta. U prostoriju ulaze i izlaze jedan po jedan, poštuju razmak od metra i pol kojeg drže i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.

Članovi biračkih odbora obvezno nose maske, preporučeno im je nošenje rukavica, redovita dezinfekcija ruku. Prostoriju u kojoj se nalazi biračko mjesto treba prozračivati više puta na izborni dan, a površine koje se često dodiruju (stolovi, kemijske olovke) više puta prebrisati dezinficijensom.

Kako glasati?

Birači će glasati tako da će na biračkom listiću zaokružiti broj ispred imena liste koju preferiraju. No, na parlamentarnim izborima birači mogu iskoristiti i preferencijalni glas, na način da zaokruže broj ispred imena jednog kandidata na određenoj listi.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

D.G.