POTPISANI PRVI UGOVORI 3. Maj će graditi polarne kruzere

Photo: Uljanik

RIJEKA – U Brodogradilištu 3. maj potpisan je ugovor o potkoncesiji između brodogradilišta i društva MKM Yachts, koja u riječkom škveru gradi prvi od četiri planirana polarna kruzera.

Potpisana su dva ugovora. Prvim, za koji je prethodnu suglasnost dala i Vlada RH, brodogradilište 3. maj daje tvrtki MKM Yachts, koja posluje u sklopu australske Scenic Grupe, desetogodišnji potkoncesiju na 21.493 četvorna metra pomorskog dobra u luci posebne namjene, odnosno na dijelu brodogradilišta. Potpisan je i ugovor o desetogodišnjoj poslovnoj suradnji.

Područje koje se daje u potkoncesiju poslužit će za povećanje učinkovitosti u obavljanju koncesijske djelatnosti, kroz popunjavanje knjige narudžbi društva s najmanje 5 visokovrijednih novogradnji. K tome, potkoncesijom će se otvoriti mogućnost da djelatnost opremanja i unutarnjeg uređenja putničkih brodova, na području brodogradilišta, uz ovlaštenika koncesije, obavlja i trgovačko društvo koje posjeduje iskustvo te financijske i organizacijske sposobnosti u sektoru luksuznih putničkih brodova, za egzotična krstarenja, s ciljem otvaranja novih tržišta luksuznih putničkih brodova.

Kako je istaknuo predsjednik Uprave 3. maja Edi Kučan, nastupa novo razdoblje za brodograđevni lokalitet na Kantridi jer se dio kapaciteta ustupa kompaniji MKM Yachts s kojom će u slijedećim godinama zajednički razvijati novu tržišnu nišu putničkih polarnih brodova.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podsjetio je u petak kako je Vlada u lipnju dala prethodnu suglasnost kao temelj za potpisivanje ovog ugovora, čime se otvara mogućnost da na dvije lokacije imamo dva međusobno povezana brodogradilišta.

D.G.