PREVARENI NIJEMAC Mijenjao eure na ulici pa dobio bugarske leve umjesto kuna

Foto: Pixabay

PULA – Pulska je policija zaprimila prijavu 41-godišnjeg njemačkog državljanina da je prevaren prilikom mijenjanja novca na ulici. Naime, strancu je u ponedjeljak, 6. srpnja u jutarnjim satima, ispred banke na Giardinima pristupio nepoznati muškarac koji mu je ponudio zamijeniti novac po povoljnijem tečaju. Nakon što su postigli dogovor, njemački državljanin dao mu je 200 eura, a muškarac mu je dao nekoliko novčanica, za koje je naknadno utvrđeno da su bugarski levi. Zbog sumnje da se radi o krivotvorenim novčanicama bugarskih leva, policija je privremeno oduzela novčanice radi njihovog vještačenja. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem.

Policijska uprava istarska savjetuje građanima i turistima da novac mijenjanu u za to ovlaštenim institucijama (bankama i mjenjačnicama), a ne na ulici te da ne nasjedaju na pokušaje pomoći ”dobronamjernih” osoba kako ne bi postali žrtve kaznenih djela.

Kod ovog oblika kaznenog djela prijevare oštećeni su uglavnom strani državljani, s obzirom da nisu dovoljno upoznati s kunskom valutom, odnosno izgledom novčanicama koje su sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. Navedena kaznena djela evidentiraju se stoga većinom u ljetnim mjesecima, a događaju se na način da počinitelj pristupa žrtvi te joj nudi mijenjanje novca po nešto povoljnijem tečaju. Nakon postignutog dogovora, počinitelj strancu za eure ili dolare predaje novčanice, za koje žrtva tek kasnije, uglavnom kada treba nešto platiti, saznaje da nisu kune, već neka druga valuta, (bugarski levi, bjeloruski rublji, kolumbijski pesosi, brazilski real).

Policija poziva na oprez, a ukoliko posumnjate da ste žrtva prijevare, možete se obratiti policiji na broj 192 ili osobno doći u policijsku postaju.

I.B.