FOTO Šibensko brodogradilište Norvežanima isporučilo prvi visoko sofisticirani višenamjenski brod

Foto: Iskra

ŠIBENIK – ISKRA brodogradilište Šibenik isporučilo je početkom ovog tjedna Norveškoj novi visoko sofisticirani višenamjenskih radni brod  koji se može koristiti kao ribarski ili radni servisni brod u marikulturi čime je još jednom na zahtjevnom inozemnom tržištu potvrdilo svoju tehnološku i stručnu kompetentnost u gradnji suvremenih namjenskih brodova od aluminija opremljenih naprednim tehnologijama i ekološki podobnim pogonima.

Riječ je o aluminijskom jednotrupnom brodu dugom 15 i širokom 7,5 metara, specifičnog izgleda koji je  prilagođen potrebama norveških ribara i uzgajališta morskih organizama. To je, u odnosu na  brodove koje je do sada gradilo Iskra brodogradilište Šibenik, potpuno novi tip broda, a uz zavidna plovna i radna svojstva, odlikuje njegova multifunkcionalnost. Zbog svoje višestruke namjene brod je posebno dizajniran te ima specifičnu servisnu i ribarsku opremu. Predviđen je i za tegljenje pa ima implementiran oil spill prevention – sustav za prevenciju i zaštitu mora od zagađenja naftom. Brod je u potpunosti opremljen high tech opremom potrebnom za višenamjenski rad, potom sustavom za daljinsko upravljanje u pomorstvu (ROV), noćnim i dnevnim kamerama, dvjema dizalicama te najmodernijom tehnologijom za monitoring podmorja. Kada je brod u funkciji servisnog plovila na ribogojilištima njime upravlja posada od tri člana, a kada ga se koristi kao ribarica može imati šest članova posade za koju je osiguran iznimno komforan smještaj.

– Gradnja ovog broda za nas je poslovno izuzetno važna jer smo njegovim porinućem i isporukom potvrdili da smo sposobni graditi kompleksnije i tehnološki naprednije brodove. Naš se proizvodni program širi te postajemo konkurentniji te se dokazujemo ko uspješno i kvalitetno brodogradilište koje je u stanju pratiti globalni napredak tehnologije. Sada u proizvodnom programu imamo šest različitih modela ribarskih, radnih i višenamjenskih brodova među kojima su i brodovi s električnim odnosno hibridnim pogonom. Isto tako jačamo svoju poziciju na međunarodnom tržištu kao brodogradilište specijalizirano za gradnju brodova od aluminija – kaže Roko Vuletić, direktor u ISKRA brodogradilištu Šibenik.

Novi tip broda ISKRA brodogradilište Šibenik za norveške klijente gradi posredstvom CroNoMar-a, inovativne tvrtke koja je 2009. godine osnovana u Šibeniku s ciljem identificiranja i stvaranja novih poslovnih mogućnosti kroz zajedničke projekte s norveškim i hrvatskim partnerima. ISKRA brodogradilište Šibenik nastavilo je višegodišnju uspješnu suradnju s norveškim partnerima započetu 2010. godine.

– Za zaključenje pregovora o gradnji ribarskog broda za norveško tržište bili su ključni kvaliteta, konkurentnost, profesionalnost i iskustvo šibenskih brodograditelja. Novi brod isporučen je u ugovorenim rokovima, a njegova je gradnja trajala godinu dana – ističu u CroNoMar-u te naglašavaju da financijska vrijednost nije i jedino mjerilo vrijednosti ovog projekta.

– Posebno treba istaknuti činjenicu da brodovi izgrađeni upravo u šibenskom brodogradilištu postižu međunarodnu prepoznatljivost i konkurentnost na izuzetno zahtjevnom svjetskom tržištu. Upravo polazeći od te činjenice, šibensko brodogradilište bilo je logičan izbor za norveškog partnera pri odluci o gradnji prvog višenamjenskog plovila. Ovaj projekt je odličan primjer uspješne poslovne suradnje između hrvatskih i norveških partnera, kojim se predstavlja kvaliteta i konkurentnost hrvatske brodogradnje u jednoj od najrazvijenijih brodogradnji u svijetu – u Norveškoj – kažu u toj tvrtki.

Ugovori realizirani posredovanjem CroNoMar-a dokaz su potencijala hrvatskih tvrtki na međunarodnom tržištu marikulture, ali su istovremeno i dokaz konkurentnosti hrvatskog proizvoda ili usluge veće dodane vrijednosti uz jamstvo kvalitete. Promicanje zajedničkih projekata norveških i hrvatskih partnera u maritimnom sektoru i mogućnost razvoja novih proizvoda, usluga i poslovnih modela jedna je od osnovnih CroNoMar-ovih poslovnih aktivnosti.
Do sada je posredstvom CroNoMara u Šibeniku izgrađeno 107 brodova te se i dalje očekuju dobri rezultati. Iskra brodogradilište Šibenik trenutno radi punom brzinom kako bi na vrijeme isporučilo 10 novih brodova različitog tipa koji su u gradnji.

D.G.