La Repubblica izdala turistički vodič Kvarnera i Rijeke

Foto: Wikimedia / Screenshot

RIJEKA – Kao dio promidžbene kampanje Turističke zajednice grada Rijeke na talijanskom tržištu, u Salonu Grada Rijeke predstavljen je jedinstveni vodič Kvarnera i Istre talijanskih novina La Repubblica.

Područje Kvarnera i grada Rijeke posjećuje značajan broj talijanskih turista koji također ostvaruju veliki broj noćenja već duži niz godina. Kampanja na talijanskom tržištu plasirana je za cijelo područje Kvarnera zajedno s otocima Rabom, Cresom, Lošinjem, Krkom i Gorskim kotarom, ali s posebnim naglaskom na Rijeku, koja je nositelj titule Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Riječ je o Vodiču koji govori o povijesnim događanjima, smještaju i gastronomiji Kvarnerskog područja i Rijeke. Vodič također nudi brojne preporuke i prijedloge o najboljim mjestima za kupnju autentičnih riječkih suvenira i domaćih proizvoda na području cijelog Kvarnera, Rijeke i Gorskog kotara.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo kako je ovo prvi vodič koji na ovakav način predstavlja Rijeku i okolicu Rijeke na talijanskom tržištu. Naglasio je kako Vodič talijanskim turistima nudi detaljnije podatke o Rijeci i regiji kazao kako se nada da će unatoč trenutnoj epidemiološkoj situaciji broj talijanskih turista rasti. Spomenuo je i posjet Rimu 2019. godine povodom predstavljanja EPK 2020, te naglasio kako je program EPK 2020 dobio svoj poseban dio u Vodiču.

Direktor TZ Rijeka Petar Škarpa je izrazio zadovoljstvo podatkom da su svi talijanski mediji prenijeli vijest o Vodiču te time otvorili prostor za predstavljanje u drugim stranim medijima. Rekao je kako je ovo idealan način kojim turisti mogu  upoznati Rijeku u pravom svijetlu i zahvalio se na izvrsnoj suradnji s TZ Kvarnerom, Opatijom i Crikvenicom, te Gradom Rijekom.

Riječ je o Vodiču sa sugestijama, likovima, povijesnim događanjima, odnosima koji su Kvarner i Rijeku učinili jedinstvenom i neponovljivom pričom. Vodič sadrži detaljne itinerare koji otkrivaju lokalne ljepote, bogatstva i ponudu Kvarnera i Rijeke. Vodič također nudi brojne preporuke i prijedloge o najboljim mjestima za jelo, za kupnju autentičnih riječkih suvenira i domaćih proizvoda te preporuke brojnih smještajnih objekata na području cijelog Kvarnera, Rijeke i Gorskog kotara. Stavlja se naglasak na nezaboravan odmor, koji odiše šarmom i autentičnom tradicijom hrane i vina, na obali i na otocima s morskom kuhinjom koja se temelji na ribi, školjkama i plodovima mora, a u planinama Gorskog kotara s jelovnicima bogatim divljači i gljivama.

Izvrsni tekstovi, precizno sastavljeni od tima stručnjaka, čitatelju će pružiti pregledan, ažuran i precizan alat koji će ga voditi ,,za ruku“ u obilasku grada i njegovih manifestacija. Priče, likovi i gospodarski kontekst ispričani su u posebnim reportažama i ciljanim produbljivanjima. Putovanje kroz okuse i užitke Kvarnera i Rijeke u Vodiču završava poglavljem posvećenom lokalnim manifestacijama, enogastronomskim užicima i aktivnom odmoru.

Glavni urednik gosp. Giuseppe Cerasa ističe kako je Vodič posvećen gradu koji je imao i još uvijek ima puno toga zajedničkog s Italijom. Osim bogate povijesti, osim izvanrednih svjedočanstva o katedralama iz sedamnaestog stoljeća (sv. Vid) ili svetištima poput Svetišta Majke Božje Trsatske, još uvijek ima puno Italije u riječkim venama i dnk-u. Rijeka ima i puno Europe, od keltskog podrijetla do priča o rimskoj gradskoj vijećnici, pa sve do događaja iz Austro-Ugarske Monarhije. Također napomenuo je da je sada na Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture 2020. da nastavi u ovoj sjajnoj štafeti koja jača europske kulturne ljepote dodjeljujući na godinu dana žezlo koje može privući milijune turista. Ističe kako je pandemija Covid-19 opteretila titule Europske prijestolnice kulture, ali ni to nije izbrisalo želju Rijeke da se pokaže svijetu, da spasi šta se spasiti da, održavajući manifestacije u skladu s preporukama nadležnih institucija, čime pokazuje da u stvari i dalje ostaje istinski glavni grad kulture.

To je ujedno i prvi Vodič za Hrvatsku, u suradnji s izdavačem najtiražnijih talijanskih novina La Repubblica, za talijansko tržište. Na području Kvarnera i grada Rijeke veliki je značaj talijanskih turista, koji već duži niz godina bilježe najveći broj noćenja, ne samo u sezoni nego i tijekom cijele godine.

I.B.