BIT ĆE KAŽNJENI! U Vladi šokirani sadržajem poruke državnih službenika u Umagu

Foto: Facebook / Screenshot

UMAG – Bezobrazluk kojim se služe pojedini državni službenici koji su plaćeni da rade i uslužuju one koji ih plaćaju, prevršio je svaku mjeru bahatom porukom u Umagu koja je zahvaljujući društvenim mrežama, odjeknula medijima, a nakon objave na našem portalu, oglasio se i HZMO s opravdanjem i vlastitom verzijom priče, koju smo također objavili. Iako su vjerojatno mislili da će tu stati, čini se da to ipak neće biti tako. Prilično glupim potezom isprintanim na jednom papiru i zalijepljenom na vratima javne ustanove koja služi građanima, a ne njihovim uhljebskim foteljama, razljutili su i Banske dvore. Nisu izostale reakcije.  

Sugovornik iz krugova bliskih Andreju Plenkoviću kazao je za Index da su u Banskim dvorima ostali neugodno iznenađeni kada su saznali za obavijest u Umagu te da je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović ostao “frapiran količinom neodgovornosti, nekulture i ljudske gluposti u ovom konkretnom slučaju”.

– Aladrović će zbog toga inzistirati na maksimalnoj penalizaciji djelatnika – kaže sugovornik iz vladinih krugova. I on, doduše, upozorava da je ovdje ponajprije riječ o zaposlenicima HZZO-a, ali dodaje kako je to u ovom slučaju ipak manje bitno, s obzirom na to da se radi o javnim službama unutar iste državne uprave.

Ova je priča iz Umaga samo još jedna ilustracija lošeg funkcioniranja i nekoordinacije unutar glomaznog državnog aparata. Prema posljednjim dostupnim podacima, HZZO je u 2019. godini imao prihode u iznosu od oko 27,1 milijardu kuna, dok su mu rashodi iznosili 26,5 milijardi kuna. Od te brojke, troškovi za zaposlene, kojih je lani bilo nešto više od 2000, iznosili su preko 250 milijuna kuna. Pritom je iz izvješća nejasno koliko se od toga odnosi na administrativno osoblje.

Novu Vladu čeka teška godina, pa je sasvim izvjesno da će se gledati i najmanja greška javnih službenika, tako da bi otkazi mogli padati i za, naoko sitnicu. Upravo tu nastupaju građani, dakle oni koji odvajaju popriličan novac da bi isti ti službenici doista bili u službi naroda, dakle narodni zaposlenici, a ne uhljebski i nedodirljivi begovi.

Bilo da kasne na posao pet minuta, predugo su na pauzi, ranije odlaze s posla ili posao za kojeg su plaćeni uopće ne rade, svakako nam to javljajte na adresu info@morski.hr.