GORI U ZAGORI NA VIŠE MJESTA Požare gasi 5 protupožarnih zrakoplova

Foto: Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Nakon požarišta kod Trilja zračne protupožarne snage sudjeluju u gašenju novog požara kod Muća sa pet protupožarnih zrakoplova. 

Tri Canadaira CL-415 i dva Airtractora iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirani su u četvrtak, 9. srpnja 2020. u popodnevnim satima u akciji gašenja požara kod Muća u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Jedan od kapetana posade Canadaira koji sudjeluje u gašenju požara bojnik Ivica Markač kazao je kako zajedničkim djelovanjem čine sve kako bi do mraka stavili požar pod nadzor.

– Požar se prostire između dva naselja i uspjeli smo zaustaviti njegovo približavanje jednom od njih – iznio je bojnik Marlkač.

Najprije je jedan Canadair započeo s gašenjem požarišta Strizirep-Budimir kod Trilja, a nakon toga preusmjeren je na novu lokaciju kod Muća. Na požarište kod Muća dodatno je upućen još dva Canadaira te dva Airtractora tako da ovaj požar gase ukupno četiri protupožarna aviona.

Foto: HRZ

 

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 8. srpnja 2020. zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju tri požara (dva u Splitsko-dalmatinskoj i jedan u Dubrovačko-neretvanskoj županiji).

Sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 18 sata naleta pri čemu je izbačeno oko 1100 tona vode.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B”, bio je angažiran četiri puta.

D.G.