LOKALPATRIOTIZAM S MJEROM Gotovo svaki drugi Riječanin je u ovoj Facebook grupi

Foto: Osobni album

RIJEKA – Volim Grad koji teče, grupa je na Facebooku koja je ovih dana premašila brojku od 50 tisuća ljudi; dakle još malo nedostaje da upravo svaki drugi Riječanin bude član. Tamo se raspravlja o svemu, ali gotovo da nećete naići na netoleranciju i to ne samo jer se ista ne tolerira, već postoji jedna kultura dijaloga koja se u Rijeci zapravo podrazumijeva i donekle je stvar osobnog ponosa.

Foto: Osobni album

Zaintrigirani načinom komunikacije, na koju rijetko nailazimo na brojnim grupama po Facebooku, popričali smo s administratorom grupe. Ivica Brusić Brujo, majstor je fotografije koji u poslu kroz svoj fotografski studio, snima filmove, spotove, dokumentarce, a naradio se u životu i kao novinar. Pisao je za gradsku rubriku Novog lista, a kasnije radio kao voditelj i novinar na Radio Rijeci, fotoreporter u Jutarnjem i kamerman na kanalu Ri. Kaže da je u životu prodavao ribu i voće, pa čak i radio u 3. Maju.

– Cijeli život, mladost i sve do 33. godine bio sam u Gradu koji teče, pa sam se preselio na Krk. Najveća inspiracija za napisati objavu u grupi mi dolazi kad sam sam na barci, lovim ribu he he he – započinje razgovor s Brujom, koji nam pojašnjava i kako je nastala grupa na Facebooku i od kud toliki interes za biti članom i sudjelovati u njenom radu?

– Grupa je nastala s prvim danima jeseni 2014. tada je bilo nekoliko grupa u našem kraju u kojima sam i ja bio aktivan. No, kad sam iskoristio stari poznati slogan “volim grad koji teče” , te osmislio design za naljepnicu na autu jednostavno htio sam napraviti i jednu novu fb grupu… grupu u kojoj bi komentirali baš sve što ima veze ili sa gradom rijekom, ili ovim krajem, problemima njenih stanovnika, pa i državnim, svjetskim, jer sve nas se to nekako dotiče – pojašnjava.

Je li teško administrirati tolikim brojem zahtjeva, objava, komentara?

– Svakog dana treba biti barem nekoliko puta aktivan i pregledati što se nudi u objavama. Srećom imam uz sebe dvije prekrasne osobe, vrijedne i više manje sličnih stavova koje su tu u ovom administriranju, bez ikakvog honorara. Ma nitko od nas nikada nije ni kune zaradio, na bilo koji način. Daira Mejak i Vladimira Šnajder. Bez njih … hmmm svega bi tu bilo. Puno puta one mene administriraju, resetiraju, kad ja pretjeram – iskreno kaže.

Foto: Ivica Brusić Brujo

„Reci što misliš, ali ne vrijeđaj“

Čitajući i jedne i druge, doista se može steći dojam tolerancije. Jedva da se može uopće zamijetiti nepristojnost, a kamoli netolerantno ponašanje. Je li do ažurnosti administratora ili ipak riječke kulture?

– E sad… volim da svi o svemu pričaju, govore, pišu. Ma napiši zašto voliš Tuđmana, Tita, Pavelića, Obersnela, HDZ, SDP, … koga god… Pričajmo o vjeri, crkvi, istospolnim zajednicama, … samo ajmo o tome pričati kao civilizirani ljudi. Reci što misliš, ali ne vrijeđaj. Da, administratori su kroz ove godine pročistili one koji su baš bili neugodni, vrijeđali… prijetili. Ne treba nam to.

Foto: Ivica Brusić Brujo

Nekad, u ona vremena prije nigdje nisi mogao pročitati poruke, komentare u kojima se vrijeđalo, pozivalo na mržnju, … nije bilo medija koji su tako pisali. Eventualno si tako nešto mogao pročitati na kakvom grafitu i to je to. No i on bi se sanirao kroz dan dva. Danas ružne riječi ostaju i do njih možeš kad god hoćeš. Čitajte samo komentare pod pojedinim tekstovima na skoro svim portalima… Tužno, razočaravajuće, nepotrebno.

Osim toga, da… Ovo je plodno tlo za toleranciju, ovo je taj dio Hrvatske koji nije opterećn krvnim zrncima, bojom kože, vjerskom ili seksualnom orjentacijom. Ma, naravno da ima i takvih, ali zanemarivo malo. Jedan od razloga je i taj što je ovaj kraj oduvijek bio napredniji od ostatka zemlje. nakon Drugog svjetskog rata doseljavala se radna snaga sa područja bivše Juge… Slavonci, Ličani, Dalmatinci tu su pronašli svoj posao, zarađivali za kruh, osnivali obitelji. To su sve dobri i vrijedni ljudi…

Foto: Boris Kačan

„U Rijeci se ne osuđuje, ovdje se ocjenjuje umjetnički dojam“

Tu dolazimo i do teme koja je obilježila Rijeku kroz ovu godinu. Vide li se promjene na kulturnoj sceni; posjećuju li Riječani i njihovi gosti više kulturna zbivanja?

– Rijeka je baš zbog svoje multikulturalnosti izuzetno kulturno raznovrsna i bogata. kultura je postala IN. kulura je način izražavanja. ovdje se ne osuđuje, ovdje se ocjenjuje ukupan umjetnički dojam.

Pet riječi kojima biste opisali Rijeku i Riječane?

– Tolerancija, pogled u budućnost, radnici i rokeri, žive svoje živote, ne vole podjele.

Koja je poruka hejterima koji Rijeku gledaju iz nekog drugog, političkog ili parapovijesnog diskursa?

– Ne budite ljubomorni, ne pitajte „di si bio ’91.“, već što ćemo sutra raditi… radujte se različitosti… plešite, pjevajte, a u slikama koristite boje.

Nama je smješno kad nas bacaju u neke kontekste bez ikakvih osnova. no, svjesni smo da je to samo zato jer kako preteći civilizacijski doseg Rijeke , ali i Istre, ma cijelog ovog kraja. Iako… još je puuuno i nama za odraditi…a hoćemo! – poručuje kolega Ivica Brusić Brujo.

Jurica Gašpar