NISU SVE UGINULE Evidentirane tri preživjele periske u lučici Podgora

Foto: Jelena Kurtović Mrčelić.

PODGORA – Na poziv Stele Vele, u lučici naselja Podgora evidentirane su ovog tjedna tri rezistentne jedinke plemenite periske (Pinna nobilis) koje već više od godinu dana odolijevaju bolesti čitave populacije plemenite periske Jadrana.

U lučici Podgora nekada je živjelo i više od stotine jedinki, a sada su ostale samo tri! Zbog bolesti koja ju je zahvatila još u 2016. godini u Španjolskoj, a od 2019. se proširila Jadranom, plemenita periska je krajem 2019. godine dospjela na IUCN-ov Crveni popis vrsta.

Ovako izgledaju mrtve jedinke plemenite periske – Foto: Jelena Kurtović Mrčelić

Napominjemo da je plemenita periska endem Mediterana, najveći jadranski školjkaš, dug u iznimnim slučajevima i do 120 cm. Najveća od tri podgorske jedinke procijenjene je veličine od 43 centimetra dok su ostale dvije skoro pa duplo manje.

– Ovo je prvi nalaz rezistentnih jedinki na prostoru Splitsko-dalmatinske županije koji unosi nadu za oporavak populacije plemenite periske – izjavila je Jelena Kurtović Mrčelić, mag.biol.univ.spec.oecol.mar.  U tu svrhu Javna ustanova More i krš pokrenula je aplikaciju za dojavu nalaza živih jedinki „Jeste li vidjeli?“, a u tijeku je i obnova populacije na ušću rijeke Cetine kroz EU projekt CASCADE.

I.B.