Foto: Screenshot

U Hrvatskoj je danas 116 novooboljelih, što je najviše do sad u jednom danu. Dvoje je ljudi umrlo. Dogovorene su nove mjere o kojima će se detaljnije znati već danas poslijepodne.

“U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1038. Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3532 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4608 osoba. Do danas je ukupno testirano 91 486 osoba, od toga 1722 u posljednja 24 sata,” priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite

Nove mjere

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Navedenom Odlukom se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Nakon sastanka Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa, novinarima se obratio ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar je rekao je da su okupljanja kritična, pa se mjere fokusiraju na njih ali okupljanja neće zabraniti nego će restrikcije biti jače.

– Jasno je da okupljanja uzrokuju povećani broj oboljelih. Zato smo novim mjerama okrenuti tome, ali ne u smislu zabrane, nego uvođenja mjera koje daju rezultate. Organizatori će se morati više potruditi oko poštovanja mjera, imenima sudionika i ostalo, da se kasnije pomogne epidemiolozima ako dođe do zaraze. Predvidjeli smo nadzor da bismo bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze. Situacija na granicama je poboljašana, ali s obzirom na progresiju u nekim zemljama, povisit ćemo kriterije i uvesti nove mjere poput samoizolacije u trajanju od 14 dana – rekao je Beroš.

Donijet će se i nove upute oko korištenja maski u ugostiteljstvu i trgovinama, jer je procijenjeno da su te djelatnosti najveći rizik za infekciju.

Što se turizma tiče, rekao je da trenutno nema turista koji su se zarazili u Hrvatskoj. No ako se takav slučaj i dogodi, procedura je jasna.

– Svi koji imaju simptome bit će smješteni u zdravstvene ustanove, a oni koji nemaju, provest će se samoizolacija ili u kontekstu bilateralnih dogovora s matičnom državom, oni će biti vraćeni u te države.

Beroš je najavio i da će se poduzeti posebne mjere na granici sa Srbijom, s obzirom na eksploziju broja novih slučajeva zaraze u toj zemlji.

O mjerama za vjenčanja i slična okupljanja Beroš je rekao:

– Ako smo svi dovoljno svjesni da na taj način smanjujemo širenje virusa, mislim da će to pomoći.

I.B.