Riječka pomorska policija aktivna – U 4 dana 22 prekršaja na moru, najviše je nedozvoljenih glisiranja

Foto: MUP

RIJEKA – Kao i prethodnih turističkih sezona, policijski službenici pomorske policije svakodnevno poduzimaju mjere i radnje  radi što veće sigurnosti prometa na moru te sprječavanja mogućih nesreća, stradavanja kupača i ronioca.

Tako su posade policijskih plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka, od 6. srpnja do danas zabilježile 22 prekršaja na moru.

Najviše je prekršaja nedozvoljenog glisiranja  na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, a u počinjenju ovog prekršaja zatečen je 21 strani državljanin. U akvatoriju otoka Lošinja zabilježeno je 11 prekršaja, pet prekršaja je bilo u akvatoriju otoka Raba, te po tri prekršaja u akvatoriju otoka Cresa i Krka.

Nedozvoljeno je glisiralo devet državljana Njemačke, tri državljana Austrije, po dva državljana Češke, Slovenije i Italije te državljani Mađarske, Slovačke i Švicarske.  

Svi koji su nedozvoljeno glisirali sankcionirani su sukladno odredbama Pomorskog zakonika te su im izrečene novčane kazne.

Osim nedozvoljenog glisiranja, u ovom razdoblju zabilježen je i prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu,  temeljem kojeg je novčano sankcioniran državljanin Italije zatečen oko otoka Cresa u sportskom ribolovu bez potrebne dozvole.

Policija poziva sve nautičare da se pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru radi svoje osobne i sigurnosti drugih osoba. 

Također, pozivamo i kupače da paze na svoju sigurnost, plivaju do mjesta koja su označena plutačama, odnosno ne plivaju na udaljenosti većoj od sto metara od obale. Podsjećamo i ronioce na obvezu propisnog označavanja mjesta na kojem rone.

D.G.