Foto: Youtube / Screenshot

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu objavio je na konferenciji za medije da je u posljednjih 24 zabilježeno 53 nova slučaja zaraze Covidom-19.

– Od nemamo preminulih, na respiratoru su 4 bolesnika, hospitaliziranih 132, aktivnih 1.145. oporavljenih 17, a kod kuće se liječi 1620 osoba. Nastavljamo suživot s virusom, on je među nama, moramo biti oprezni. Svjedočili smo popuštanju mjera, rezultati su bili više nego odlični, ali od 18. lipnja dolazi do povećanog broja oboljelih. Pokušavamo reagirati da selektivno propisujemo mjere koje su sukladne događanjima na terenu – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Na globalnoj razini suočeni smo s novom dinamikom širenja virusa koja se osjeća i u Hrvatskoj. Raduje činjenica da gasimo lokalna žarišta. Postoje mjere koje će se morati primjenjivati, poput obveze nošenja maski u zatvorenim prostorima, ugostiteljskim objektima, trgovinama, u javnom prijevozu. Najesen bi se mogli suočiti s većim izazovima, možda i težim simptomima. Ovo razdoblje moramo iskoristiti kako bi svi stekli neophodne navike. U tom smislu smo se odlučili za ponavljanje ovih press konferencija, koje su itekako polučile rezultat jer služe i educiranju javnosti. Pitanje nošenja maski je sastavni dio te edukacije. Naš temeljni pristup je i dalje obavještavati javnost, nije poanta u kaznama. No, imat ćemo i određene sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena. Velike trgovine i šoping centri imaju svoje zaštitare, nije problem ne pustiti nekoga bez maske. Manje trgovine ne smiju uslužiti nikoga bez maske, nema toliko policije ni inspektora koji mogu pokriti sve, to je razlog zašto apeliramo na svijest građana – rekao je o nošenju maski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Trgovci i ugostitelji mogu pozvati 112 ili policiju ako dođe do problema. Moramo se naviknuti na novo normalno. Iz dana u dan ponavljat ćemo sve što je važno za građane kako bi smanjili broj oboljelih, usporili širenje virusa, sve s ciljem da ljudi ostanu zdravi i da što spremniji dočekamo jesen – poručio je Božinović.

– Otprilike svaka tri sata treba mijenjati maske, ali ovisno o temperaturi, za platnene isto imati dvije tri dnevno, ovisno o tome jel čovjek ispod toga kašlje ili kiše – rekla je Alemka Markotić.

Djeca do dvije godine i ona koji imaju smetnje, ne trebaju nositi masku, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.