U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovaj vikend rekordnih 45.000 putnika

Foto: Boris Kačan

SPLIT – U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda, drugog u srpnju, prometuje oko 45.000 putnika, što je u okolnostima pandemije koronavirusa, rekordan ovogodišnji turistički promet za vikend.

– Jučer i danas do ponoći u splitskoj Zračnoj luci imat ćemo 125 slijetanja i isto toliko uzlijetanja komercijalnih i privatnih zrakoplova, koji će u dolasku i odlasku prevesti oko 15.000 putnika što je u okolnostima epidemije koronavirus najveći promet tijekom jednog vikenda ove godine – rekao je za Hinu Mate Melvan, voditelj Službe za prihvat i otpreme u splitskoj Zračnoj luci, prenosi Ministarstvo turizma.

To je oko 25 posto od ostvarenog prometa u usporedbi s drugim srpanjskim vikendom lani, ali s obzirom na epidemiološke okolnosti, to je pozitivan trend, ocijenio je. U prvih šest mjeseci ove godine u splitskoj Zračnoj luci ostvareno je samo 10 posto prometa u usporedbi  s lanjskim prvim polugodištem, dodao je.

– U srpnju ove godine je do sada u splitskoj zračnoj luci angažirano 30 avioprijevoznika koji lete na 45 međunarodnih linija – kazao je Melvan. Očekuje da će se do kraja srpnja u splitskoj Zračnoj luci povećati broj avioprijevoznika i broj putnika.

– Vjerujemo da će do kraj srpnja kroz Zračnu luku prometovati oko 150.000 putnika, što je oko jedne petine lanjskog ukupnog prometa u srpnju, ali s obzirom na okolnosti epidemije koronavirusa, mi smo zadovoljni ovakvim prometom. Zapravo, možemo reći da imamo ‘novu normalnu sezonu’ u epidemiološkim okolnostima – istaknuo je Melvan.

Podsjetio je da je u splitskoj zračnoj luci obavezno nošenje zaštitnih maski, te prakticiranje socijalne distance i korištenje dezinfekcijskog sredstva za ruke. Ističe da su gosti koji dolaze disciplinirani i pridržavaju se tih epidemioloških mjera.

Voditeljica “Jadrolinijine” agencije u Splitu, Jelena Ivulić, izjavila je za Hinu da će ovog vikenda kroz splitsku trajektnu luku prometovati oko 30.000 putnika i 7.000 vozila, što je oko 40 posto prometa u usporedbi s lanjskim prometom drugog vikenda u srpnju, ali je rekordan ovogodišnji vikend promet.

– Kroz splitsku trajektnu luku ovog vikenda  najviše prometuju gosti iz Slovenije i Njemačke a najviše se putuje na otok Brač, pa smo u subotu morali uvesti dvije izvanredne trajektne linije do Supetra na Braču – kazala je Ivulić.

I ona je ocijenila da je obzirom na epidemiološke okolnosti trajektni promet u splitskoj luci zadovoljavajući.

I.B.