Održana Postirska regata 2020 ili “Regata o postirske fjere”

Foto: Anamarija Cicarelli / Facebook

Predsjednik Udruge hrvatskih skipera i članova posada jahti Vicko Ozretić osvrnuo se na proteklog vikenda uspješno organiziranu, održanu i proslavljenu Postirsku regatu, ili kako je domaćini zovu Regata o postirske fjere.

Kako nas svih pomalo izluđuje ovaj virus, do zadnjeg trenutka nije se znalo hoće li biti ili neće biti održana. Ipak ,službeni poziv poslan je na vrijeme da se skupi reprezentativan broj jedrilica za ovo doba godine, nekih 25 brodova otprilike.

Razlog tom broju je želja za lijepim druženjem, malo sportskih izazova, ali i izostanak turističke sezone koji je stvorio svima dodatno slobodno vrijeme.

Ono što malo nervira ,ali upravo zbog toga i daje poseban štih ovoj regati je malena rekli bi „uspavanost“ organizatora. Ne zna se točno gdje se dobivaju upute, gdje je sastanak kormilara ,koje je boje bova na startu /cilju i slično.

Ipak kada shvatite da je to par volontera koji su srce ostavili na tom suncu ,da se sve skupa održi ,spustite malo kočnicu, popijete hladnu pivu i lipo se nasmijete.

Ono što je organizator osigurao natjecateljima su 3 dana besplatnog veza ,sa murinzima ,strujom i vodom(Postira su napravila veliki iskorak u pogledu nautičkog turizma),a to nemaju osigurano ni mnoge razvikane regate.

Atmosfera na dan starta opuštena ,favoriti se znaju ,tu je grupa od 3 Este 24,kao i grupa od 3 elana express gdje su se spremali lijepi obračuni.

Ruta je bila postavljena u obliku četverokuta –Postira-Omiš-Dugi rat-Supetar-Postira.

Startalo se po levantu u nestajanju, pa kratkoj izmjeni bonace i maestrala u nastajanju.

Nakon starta poveli su veliki Polet Furioso TP 52 ,Mate Arapov sa Fatamorganom prvim Hrvatskim foiling prototipom, renovirani Magnum X3,Big grin,Otto e mezzo ,2 brza mala Este 24 ,te stari morski vuk Branko Širola sa Nemirom .

Najveći izazov jedriličarima predstavljala je bova pod Omišom. Bila je postavljena izvan zone vjetra tako da je trebalo mnogo vještine za izboriti se za izlazak iz kurenta suprotnog od smjera iduće oznake.

Nakon Dugog rata slijedila je laška orca ,ono što mi jedriličari zovemo konjska trka gdje je presudna duljina vodne linije.

Od Supetra do linije cilja u Postirama treba izdvojiti i nevjerovatne brzine koje je postigla Fatamorgana koristeći pun potencijal svojih „Krila“.Brzina broda kažu iskusni približila se broju 20, uz maestral jačine 10-12 kt.

Istaknut ćemo još da je ukupni pobjednik bio Polet Furioso,druga Fatamorgana ,a treći Magnum X3.

U skupini Este 24 pobjedio je Runaway ,dok je kod Elana express prvi bio Kain ,oba broda iz Jedriličarskog kluba Zenta. 

Nakon odlične regate ,sljedila je i još bolja zabava gdje je organizator ponovo svojim entuzijazmom i velikim srcem nadmašio mnoge jače regate.

Fešta je održana u jednoj konobi tik uz more, jelo se i pilo u par sljedova. Lokalni bend sa rock repertoarom osnaženim Dalekom obalom. Osoblje za pet, zabava dugo u noć, smiješak nije silazio sa lica prisutnih.

Dolazimo ponovo.

Vicko Ozretić