Pratite trag prirodoslovca Dragutina Hirca i upoznajte kroz igru zelene Ponikve

Foto: Suzana Ajhner Starčević, , TZ Bakar

BAKAR – Iskusna zagrebačka vodičkinja Iva Silla ove godine za Margaretino leto 17.7. donosi nešto sasvim novo i jako zabavno, igrificiranu turu pod nazivom “Odigraj Hirčevu tajnu razinu” pod sponzorstvom INA-e. Inspirirana znamenitim zaljubljenicima u Bakarski kraj, Dragutinom Hircom, Narcisom Daminom te slavnim Andrijom Mohorovičićem, osmislila je zagonetke i mozgalice za istraživanje zelene doline koja, kad krenu kiše, postaje dno jezera! 

Čudesna priroda okolice Bakra zove na razigrani obilazak fenomena Ponikve, a tom je pozivu odgovorila dugogodišnja suradnica TZ Grada Bakra Iva Silla, iskusni licencirani vodič te prvi interpretacijski vodič i trener u Hrvatskoj. Mnogi strani turisti upoznali su Zagreb zahvaljujući upravo Ivi Silla i njezinim posebnim i drugačijim šetnjama “Secret Zagreb” koje otkrivaju neka posebna mjesta i mnoge skrivene zanimljivosti. Kao članica i trenerica europskog udruženja Interpret Europe do sada je održala 9 tečajeva za interpretacijske vodiče, a čak dva u Bakru, gradu koji je posjetila na poziv direktorice TZ Grada Bakra.

Ponikve – Foto: TZ Bakar

Ta je suradnja započela prvom interpretacijskom šetnjom u Bakarskom kraju koju je Iva Silla osmislila za Šetnju kroz povijest 2018. kad je utjelovila frankopansku sluškinju dok je vodičkinja Marjeta Trkman Kravar postala Elizabeta Frankopan. Kao divica Margareta ispričala je povijesnu ulogu ove obitelji u prošlosti Bakra, ali i brojne druge priče. Stalno se educirajući i pomičući granice, Iva Silla je, kao stalni suradnik TZ Grada Bakra, ove godine osmislila opet nešto novo i dosad neviđeno u Bakarskom kraju!

Interpretacijske šetnje s elementima igre postaju sve popularnije jer su interaktivne i dinamične. Kroz rješavanje raznih pitalica i mozgalica posjetitelji se istovremeno educiraju i zabavljaju, a tako će i 17.7. biti i u Ponikvama i to u dva termina (10 i 18 h) kad će posjetitelji odigrati tajnu Hirčevu razinu.

Odigraj Hircevu tajnu razinu – Foto: Iva Silla
Priprema za igrificiranu turu – Foto: Iva Silla

Što ih zapravo čeka u zelenoj i idiličnoj dolini čudesnih Ponikvi? Pri dolasku, otkrit će kojem od tri tima pripadaju – margareticama, paucima ili kapljicama. Iva će im, zatim, predstaviti priču u kojoj su se našli i pozvati timove da krenu na putovanje kroz vrijeme i šetnju kroz Ponikve uz rješavanje zagonetki. Svaka nova zagonetka, otkrit će nove zanimljivosti. Tek kada otkriju tajne Ponikvi i velikih bakarskih učitelja i zaljubljenika u prirodu Dragutna Hirca, Narcisa Damina te slavnog Andrije Mohorovičića saznat će se koja je ekipa najuspješnije savladala skrivenu razinu Ponikvi.Program je primjeren i za obitelji, no zagonetke su izazovne te bi mlađima od 10 godina mogle biti preteške. Broj mjesta je ograničen i popodnevne tura je već popunjena, no ukoliko se još netko želi pridružiti u jutarnjem terminu potrebna je prijava na info@tz-bakar.hr.  Šetnja traje oko 2 sata, ali s obzirom na to da se događa u prirodi preporučuju se duge hlače, visoke cipele i zaštita od sunca.

“Odakle dolazi tolika voda? Gdje propada i provaljuje,” zapitao se
veliki Dragutin Hirc uživajući u ljepoti Ponikava. Ponikve su bile
zagonetne čak i za našeg velikog istraživača pa smo, umjesto uobičajene
šetnje do izvora, Ponikvama dodali još zagonetki. Otključajte tajne
prirode kroz zaigranu aktivnost.

 

Za manje od deset dana, Secret Zagreb kratko seli iz tajnog Zagreba u tajnovite kutke bakarskog kraja. Točnije, na dno jednog jezera! 

Svaki put kad posjetite fenomen Ponikve, jezero koje nastaje i nestaje, dočekat će vas novi prizori i nova iznenađenja. Po prvi put, znamo točno što vas čeka: 17.7. u 10 i 18 sati pridružite se igrificiranoj šetnji “Odigraj Hirčevu tajnu razinu” u sklopu manifestacije Margaretino leto, u organizaciji Turističke zajednice grada Bakra i uz sponzorstvo INA-e. Očekujte kombinaciju šetnje prirodom i natjecateljske igre s mozgalicama za tri tima. Posjetitelji će putem upoznati zanimljivosti o samim Ponikvama i ostavštini osebujnih istraživača – profesora bakarske Pomorske škole, a posebice Dragutina Hirca koji je davnih dana slikovito opisao Ponikve. 

Dolina Ponikve – Foto: Jelena Holenko

Događaj je besplatan, a broj mjesta je ograničen. Zagarantirana zabava za velike i male… uz upozorenje da bi djeci mlađoj od 10 godina zagonetke bi mogle biti preteške. Rezervirajte svoje mjesto u ovoj edukativnoj igri na: info@tz-bakar.hr

Sponzorirani sadržaj

PROČITAJTE JOŠ:

TAKALA Praputnjarskim srcem očuvan dio fascinantnih Bakarskih prezida