Foto: Promo

– Mi smo sredozemni galebovi. Držimo se udaljenih otoka. Svratili smo na otok Lastovo jer je tu mirno i osjećamo se sigurno. Zapravo, živimo na okolnim otocima unutar Parka prirode Lastovsko otočje.

– Možete li mi reći što je ovo neobično na krovovima? Izgleda kao… – upitao je Grgu pokušavajući odgonetnuti što bi to moglo biti.

– To su dimnjaci. Ovdje ih zovu fumari. Da, maštoviti su. Oni su i specifičnost ovog otoka. Nigdje drugdje ovakve nećeš naći. – odgovori mu Grga.

Ulomak je to iz Marka na Lastovskom otočju, šeste po redu edukativne slikovnice serijala Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske koje potpisuje Martina Markov, a vješto ilustrira Ivana Grimani.

Martina Markov doktorica je prirodnih znanosti, Murterka koja je ljubav prema prirodi  pokazivala  već od malih nogu. To je znala njena obitelj, ali i ljudi u njenoj blizini. Stoga nije bilo čudno da je, za Uskrs 2008. godine, kad je u mjestu Jezera na otoku Murteru pronađena ozlijeđena glavata želva ta ista završila u njenom dnevnom boravku, u kutiji za igračke tada petogodišnjeg sina Davida. A on joj je dao ime LEONARDO, po jednoj od  Ninja kornjača koje su u to doba bile zanimljive djeci njegove dobi. Prvog radnog dana nakon Uskrsa, Martina je odvela kornjaču u Akvarij u Puli gdje je izliječena i puštena natrag u prirodu. Budući da je pronalazak glavate želve bio i medijski popraćen, postojao je interes javnosti o njenom oporavku i nije bilo druge nego ispričati „Priču o Leonardu“, istinitu priču obogaćenu edukativnim elementima. Nakon PRIČE O LEONARDU ideje su same navirale, pa su slijedile slikovnice BEPO I KANTICA, LEONARDO I PRIJATELJI te brojni radni listići i ostali edukativno-informativni materijali za različite dobne skupine koje, od samih početaka, ilustrira grafička dizajnerica Ivana Grimani.

Urođena ljubav prema prirodi i njenom očuvanju i godine rada u Nacionalnom parku Kornati ojačale su Martininu želju da javnosti, pogotovo djeci, približi ljepotu naših zaštićenih područja, da i kod njih razvije ljubav i poštovanje prema prirodi. Razmišljajući kako to ostvariti, došla je na ideju da posjeti sve naše nacionalne parkove i parkove prirode i upozna njihove stanare i biljni svijet pa ta saznanja u obliku zabavnih i edukativnih slikovnica prenese djeci, ali i odraslima. Tako je počeo serijal slikovnica PUSTOLOVINE GALEBA MARKA PO PARKOVIMA HRVATSKE.

Glavni lik je galeb Marko, murterski galeb koji je na klupici kod škole pronašao knjigu iz Prirode s prekrasnim prizorima naših zaštićenih područja. Odlučio ih je sve posjetiti. Krenuo je na svoje putovanje iz Murtera, preskočio Kornate (jer je mislio da ih dovoljno poznaje) te posjetio parkove prirode Telašćicu i Vransko jezero, upoznao Nacionalni park Krka, nastavio dalje prema Parku prirode Biokovo gdje je sreo galebicu Anu (i zaljubio se?!), nastavio svoj put do Mljeta te svoju turneju na jugu završio posjetom Parku prirode Lastovsko otočje. Nakon kratkog povratka u Murter, galeb Marko nastavlja dalje i upravo su u izradi njegove nove parkovske pustolovine po Paklenici, Brijunima, Učkoj i ostalim parkovima koje će Martina i Marko posjetiti. Osim autorskog dvojca te ostalih suradnika, veliku podršku u izradi slikovnica pružaju djelatnici javnih ustanova koji upravljaju područjima koja galeb Marko posjećuje.

Zašto? Njihovo znanje i iskustvo je iznimno važno ako želimo ispričati autentičnu edukativnu priču svakog od zaštićenih područja.

Martina uživa pisati za djecu i vjeruje da svojim slikovnicama mladim čitateljima približava naše prirodne vrijednosti i kod njih razvija ljubav i poštovanje prema prirodi. U slikovnicama uživaju i stariji, pogotovo bake i djedovi dok ih čitaju unučićima.

Pored slikovnica, osmislila je i edukativne igre – IGRU MEMORIJE i SLAGALICE koje, za sada, prate prvih šest Markovih pustolovina, a pratit će i nove Markove pustolovine po ostalim zaštićenim područjima.

Njezina je želja i misao vodilja da posjeti i opiše bogatstvo i stanare svih 19 (a uskoro i 20) zaštićenih područja. Nadamo se i vjerujemo da će joj to i uspjeti, na radost ove i budućih generacija.

Svoj primjerak edukativne slikovnice Marko na Lastovskom otočju, ali i ostale edukativne slikovnice i igre, osim u suvenirnicama Parka prirode „Lastovsko otočje“ te stranici www.ecoedumedia.eu možete naći:

ŠIBENIK (Papirnica INBOX – Dalmare Centar)

ZADAR (Suvenirnica FORUM – Kalelarga)
✅ SPLIT (Prirodoslovni muzej i Zoološki vrt)
✅ VODICE (suvenirnica Moje misto)
✅ SKRADIN (TA Active Destination)
✅ BETINA (Muzej betinske drvene brodogradnje)
✅ SALI (suvenirnica SRI PORTA)
✅ MLJET (suvenirnica JU NP Mljet)
✅ LASTOVO (suvenirnice JU PP Lastovsko otočje)
✅ VRANSKO JEZERO (suvenirnice JU PP Vransko jezero)
✅ MURTER (Gift shop “Galeb Marko, Trgovina Antonija i suvenirnica JU NP Kornati)

SPLIT (Prirodoslovni muzej i Zoološki vrt)SPLIT (Prirodoslovni muzej i Zoološki vrt)
✅ VODICE (suvenirnica Moje misto)
✅ SKRADIN (TA Active Destination)
✅ BETINA (Muzej betinske drvene brodogradnje)
✅ SALI (suvenirnica SRI PORTA)
✅ MLJET (suvenirnica JU NP Mljet)
✅ LASTOVO (suvenirnice JU PP Lastovsko otočje)
✅ VRANSKO JEZERO (suvenirnice JU PP Vransko jezero)
✅ MURTER (Gift shop „Galeb Marko, Trgovina Antonija i suvenirnica JU NP Kornati)

VODICE (suvenirnica Dalmacijana)

SKRADIN (TA Active Destination)

BETINA (Muzej betinske drvene brodogradnje)

SALI (suvenirnica SRI PORTA)

MLJET (suvenirnica JU NP Mljet)

VRANSKO JEZERO (suvenirnice JU PP Vransko jezero)

MURTER (Gift shop “Galeb Marko, Trgovina Antonija i suvenirnica JU NP Kornati)

Sponzorirani sadržaj