Foto: HTZ

Neovisno o tome odaberete li gradske plaže poput Banje u Dubrovniku, plaže na osami poput onih koje kriju otoci Korčula i Lastovo, šljunčane plaže poput one u Brelima ili čak opuštajuće poput onih na otoku Visu, prepune života poput onih na Pagu ili plaže savršene za surfere poput onih na Braču, Hrvatska krije spektakularne plaže koje će zadovoljiti obitelji, nudiste i one željne netaknute prirode.

Neke od tih plaža svrstane su među najljepše u svijetu, kao što su primjerice plaže na otoku Braču, satkane od glatkog bijelog šljunka, pješčana plaža Sakarun na Dugom otoku ili Rajska plaža u Loparu na otoku Rabu.

Hrvatska se može pohvaliti raznovrsnim plažama, a većina od njih ima Plavu zastavu što svjedoči o kvaliteti mora, sigurnosti i usluge. Čak 97,96 % od 884 provjerenih plaža proglašeno je izvrsnima za kupanje. Bez obzira na to tražite li uzbuđenje u plovidbi u potrazi za romantičnim skrivenim plažama ili se želite opustiti na suncu s obitelji, vrijeme je da odaberete svoj komadić raja koji će vam pomoći napuniti baterije!

Morski HR Vam u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom donosi ono najljepše od hrvatskog Jadrana. Nepravedno ih je rangirati, jer je svaka prekrasna za sebe, pa to nećemo ni činiti, no izdvojili smo 20 plaža koje bi svakako na Jadranu trebali posjetiti. U prvom dijelu donosimo prvih deset…

Zlatni rât, Bol na otoku Braču

Zlatni rât je jedinstvena plaža u svijetu i vjerojatno najpoznatija plaža na Jadranu, smještena u Bolu, na južnoj obali otoka Brača. Zbog svoje je neobičnosti i ljepote i jedan od najpoznatijih simbola hrvatskog turizma. Poput jezičca pruža se gotovo pola kilometra okomito u more. Vršak te glasovite plaže stalno mijenja oblik pod utjecajem valova i morskih struja. Mjerenja su pokazala da je plaža svake godine sve duža. Ukupna površina žala iznosi 19.900 kvadratnih metara, a pošumljenog dijela 8600 kvadratnih metara. Plaža je od središta mjesta udaljena 2 km. Šetnica do plaže popločan je, a do Zlatnog se râta može i brodicom ili turističkim vlakićem.

Bol, Zlatni rât – Foto: Ivo Biočina / HTZ

Sakarun, Dugi otok

Sakarun, jedna od najpoznatijih plaža Zadarske županije, smještena je na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka. Uvala Sakarun proteže se na 80 ha. More je duboko 10 metara, a posebnost mu daje sitni bijeli pijesak, dok je na žalu krupniji šljunak, to jest kameni obluci. Podmorje je bogato livadama morske cvjetnice posidonije, mediteranskog endema te drugih brojnih vrsta. Bioraznolikost je jedan od razloga što je Sakarun zaštićen u okviru Sjeverozapadnog dijela Dugog otoka u kategoriji značajnog krajobraza. U blizini plaže nalaze se mjesta Veli Rat, Verunić, Soline i Božava. Svoju reputaciju stekla je bjelinom pijeska i čistoćom mora, a okružena je borovom šumom koja ljeti pruža dobrodošlu hladovinu. Duga je otprilike 800 metara, a na 250 metara od obale dubina je 3,5 metara, što znači da je prostor za kupanje iznimno velik i plitak te pogodan čak i za malu djecu.

Sakarun, Dugi otok – Foto: A. Gospić / HTZ

Plaža Punta Rata, Brela

Jedna od najljepših šljunčanih plaža svijeta nalazi se na zaštićenom području, rtu prekrivenom borovom šumom. U srpnju 2004. godine američki časopis Forbes uvrstio ju je među 10 najljepših plaža svijeta. Destinacijom iz snova 2014. godine proglasio je američki portal The Huffington Post i razlogom da, što je prije moguće, „uskočiteˮ u zrakoplov za Hrvatsku. Prema belgijskom portalu European Best Destinations radi se o jednoj od najljepših plaža u 2015. godini. Dobitnica je i brojnih nagrada u Hrvatskoj. Na zapadnoj strani plaže nalazi se Kamen Brela, simbol Brela, najčešći motiv s razglednica Brela i Hrvatske. Stijena je obrasla borovima koji se ponosno uzdižu pokazujući svoju ljepotu, ali i snagu, moć i prkos da rastu iz samog kamena. U blizini se nalazi i plaža Podrače koju je 2017. godine Europski parlament posebno izdvojio po čistoći mora ocijenivši je izvanrednom i preporučili su je na svom Twitter profilu posjetiteljima iz cijelog svijeta

Punta Rata, Brela – Foto: Aleksandar Gospić / HTZ

Plaže na Kornatima

Ako želite mir i beskrajno kristalno čisto more, onda su Kornati izbor za vas. Otočje nema stalnih naselja, pa je ovo idealna destinacija za „robinzonski“ turizam. Bezbrojne uvale stotina otoka zaštićenih statusom nacionalnog parka, neodoljive su jedriličarima. Kornatske plaže raj su roniocima, nautičarima i svima koji žele uživati u osami. Pojedine su plaže šljunčane ili pješčane, plitke i pogodne za djecu.

Plaža Lojena, Kornati – Foto: Aleksandar Gospić / HTZ

Plaža sv. Ivan, Lubenice na otoku Cresu

Plaža sv. Ivan nalazi se u uvali podno Lubenica, mjestašca koje se nalazi na strmoj litici s koje se pruža prekrasan pogled na bijelu šljunčanu plažu. Jedna je od najljepših plaža na otoku Cresu. Do plaže se može doći pješice iz Lubenica ili brodom, samostalno ili organizirano. Plaža je zanimljiva upravo zbog svoje skrovitosti, netaknute prirode i mirisa. Idealna je za miran odmor, jer zbog nepristupačnosti plaže kupači nisu mnogobrojni. Do plaže je moguće doći spuštajući se niz strme staze iz Lubenica ili morskim putem brodom. Plažu Sv. Ivan njemački je časopis Bild svrstao na 15. mjesto u konkurenciji 40 najljepših plaža na svijetu.

Sveti Ivan, Lubenice – Foto: Aleksandar Gospić / HTZ

Plaža Zrće, Novalja na otoku Pagu

Plaža Zrće nalazi se jugoistočno od Novalje i posebna je priča, a najljepša je i najatraktivnija novaljska plaža. Njezin obalni dio prostrana je šljunčana površina na koju u špici sezone može stati više tisuća kupača. Ulaz je u more šljunčan, a zbog strmog spuštanja morskog dna plaža je izrazito duboka. Na plaži su dostupni različiti sportsko-rekreacijski i zabavni sadržaji te kvalitetna ugostiteljska ponuda, a nekoliko atraktivno uređenih klubova pruža mogućnost zabave tijekom cijele noći. U jednoj od akcija Hrvatske turističke zajednice i medija, „Plavi cvijetˮ, plaža Zrće proglašena je najljepšom i najuređenijom plažom na Jadranu. Svojim izuzetnim prirodnim osobinama, opremljenošću i sadržajima plaža Zrće udovoljava strogim kriterijima europske Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, stoga od ljeta 2003. godine ima Plavu zastavu. Plaža je od Novalje udaljena približno 2 km, raspolaže velikim uređenim parkiralištem, a tijekom turističke sezone s Novaljom je povezana javnim gradskim prijevozom.

Zrće, Pag – Foto: Aleksandar Gospić / HTZ

Bijela plaža, Amadria park u Solarisu pored Šibenika

Sitni šljunak Bijele plaže ispred hotelskog naselja Amadria Park kod Šibenika mjesto je gdje su mnoga djeca prvi put zaplivala. Uređena plaža ispunjena je raznolikim dodatnim sadržajima uzduž 700m obale. Sportski rekviziti, igrališta i radionice za djecu tek su dio atrakcija. Čarobni aquapark privlačna je vodena avantura i ne samo djeci, dok autentičnu kulturu podneblja otkriva Dalmatinsko Etno selo smješteno u srcu Amadria Park resorta.

Bijela plaža, Amadria park, Solaris – Foto: Emil Spec / HTZ

Velika Raduča, Primošten

Velika Raduča poznata je primoštenska plaža smještena sa sjeverne strane poluotoka, u predivnoj uvali s pogledom na tirkizno more i otok Smokvicu. Plaža ima prirodnu sjenu guste borove šume, pa kupači za velikih vrućina uvijek mogu potražiti obližnji zaklon. Poznata primoštenska plaža ima nekoliko ugostiteljskih objekata, klupe za odmor, sportske sadržaje i štošta drugo, a u blizini je i nekoliko parkirališta.

Velika Raduča, Primošten – Foto: Mario Brzić

Stiniva, otok Vis

Stiniva je najatraktivnija uvala na otoku, nalazi se južno od lokalne ceste koja povezuje zaselak Podšpilje i Plisko Polje. Usjek u more okružen visokim klisurama koje skrivaju plažu Stiniva na Visu jedva se nazire s pučine. Ipak, morski je pristup idealan jer do Stinive vodi zahtjevna kozja staza kojom se treba spuštati 20-ak minuta. Uvala je duga oko 600 metara i široka na ulazu oko 100 metara s obje strane okružena visokim nedostupnim kamenim stijenama. Na dnu zaljeva je nekoliko nenastanjenih ribarskih kuća, koje su zajedno s uvalom zaštićene kao prirodni rezervat. Stiniva je šljunčana plaža za ljubitelje predivno čistog mora i divljeg krajolika. Ograđena je strmim kamenim liticama, tako da je polovično uvijek u sjeni. Uvala je zbog zanimljivog podvodnog svijeta zanimljiva za ronioce.

Stiniva, Vis – Foto: Ivo Pervan

Plaža Rt Kamenjak

Na krajnjem jugu Istre nalazi se mjesto specifične geologije i mikroklime, s najvećim brojem sunčanih sati u Istri. Rt Kamenjak, zaštićeni krajolik kojeg vjetrom nošeni oblaci mimoilaze. 30 km slikovitih uvala, udolina i brežuljaka rta Kamenjak idealni su za istraživanje i uživanje u edukacijsko-poučnim stazama. Oni koji vole intimu i oni koji vole napučene plaže s ugostiteljskim objektima pronaći će ovdje svoj prostor.

Rt Kamenjak – Foto: Aleksandar Gospić

Sponzorirani sadržaj