ZLARIN BEZ PLASTIKE Potpisana povelja i dodijeljene oznake novim članovima

Foto: TZ Zlarin

ZLARIN – Inicijativa “Za Zlarin – bez plastike” pokrenuta je volonterskim snagama,uz podršku lokalne zajednice i udruge La Révolution Albatros, a rezultat njenog djelovanja je u ponedjeljak potpisana povelja i dodjela oznaka ”za Zlarin bez plastike” za nove članove. Cilj inicijative je ukinuti upotrebu jednokratne plastike na otoku Zlarinu te promicati kompostiranje i život s manje otpada. Inicijativa je od 2019. pronašla svoj dom u zlarinskoj udruzi ”Tatavaka”.

Inicijativa je za svoje djelovanje dobila niz nagrada u proteklom razdoblju – od Žutog okvira National Geographica, preko posebnog priznanja na Danima hrvatskog turizma 2019. do nagrade Šibensko-kninske županije. Dobila je i međunarodnu nagradu GoodLobby, a i sami zlarinjani su nagrađeni SMILO labelom za gospodarenje otpadom na otoku. Ponad svih službenih priznanja, pokretači su iznimno ponosni na to što je priča o Zlarinu i njegovoj borbi protiv jednokratne plastike prepoznata i od strane bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja nas je kao primjer dobre prakse predstavila na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Ove godine inicijativi se pridružilo 7 novih članova, trgovaca i ugostitelja, koji su odlučili iz svojeg poslovanja izbaciti jednokratnu plastiku. Potpisivanjem Povelje o Zlarinu bez plastike obvezali su se poštovati dogovor o nekorištenju plastike za jednokratnu upotrebu te kontinuirano podržavati i promovirati projekt kroz prenošenje poruke o štetnosti plastike tijekom svih kulturno-zabavnih događaja u Zlarinu i šire. Nakon potpisivanje svima onima koji su iz svog poslovanja već uklonili plastične oznake dodijeljene drvene oznake ‘’Za Zlarin bez plastike’’, a ove godine to su:

  • Stipe Bjažić, Pokosirić Zlarin
  • Ivana Miš, Caffe bar “Trapula”
  • Koraljarnica Zlarinka, vl. Kristin Ljuba i Miro Bešker
  • Koralji Viktor, vl. Ivana Horvat
  • OPG LJubica Adum
  • OPG Luka Mažibrada
  • Vlado Jerkin, T.O. “Kurenat Tribunj”

U sklopu događanja u Zlarinu je predstavljena igra ”Klimatski kolaž” koju je osmislio Francuz Cédric Ringenbach, a u Hrvatsku je stigla uz podršku Veleposlanstva Francuske Republike. Igra na interaktivan način prikazuje klimatske promjene s kojima se suočavamo mi i naša planeta te stavlja borbu protiv jednokratne plastike u širi ekološki i društveni kontekst.

Događanje su organizirali udruga ”Tatavaka”, udruga ”La Révolution Albatros” i Turistička zajednica Zlarin, uz Mjesni odbor Zlarin.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Predsjednica u UN-u pohvalila otok Zlarin: “Ne bacajte plastiku u more, pogledajte njihov primjer”

Zlarin postaje pilot-otok bez jednokratne plastike

Vaš komentar