Svečano otvoren spomenik “Lostura” u Murteru

Foto: Krste Turčinov

MURTER – Na gradskoj plaži Luke u Murteru u otvoren je spomenik Lostura “virtualnog teleportera” – komunikatora u obliku dvije stilizirane periske visoke približno četiri metra. Riječ je o trećoj, ujedno i posljednjoj fazi projekta uređenja murterske plaže.

Komunikator simbolizira spomenik prijateljstva koji će omogućiti Murterinima i njihovim gostima da, pomoću aplikacije na svom pametnom telefonu, prijeđu u drugu prostornu dimenziju.

Virtualni teleporter plod je suradnje Općine Murter – Kornati s norveškom Općinom Heroy s kojom je potpisan ugovor o bratimljenju i suradnji ali kada se u ovaj projekt uključe i ostali, gost će se “teleportirati” u bilo koji dio zemaljske kugle i uživati u ljepotama.

Impresivan spomenik- jedinstven na području Dalmacije

Spomenik „Losturi“ ima oblik stilizirane školjke periske/losture, visok je 4 metra i izrađen od COR-TEN čelika koji je zanimljiv po tome što mijenja boju svojih oplata/stijenki ovisno o vremenskim utjecajima. Unutarnja nosiva konstrukcija izrađena je o vruće pocinčanih, čeličnih profila, dok su vanjske plohe izrađene od limova COR-TEN čelika debljine 5mm. COR-TEN plohe će vrlo brzo poprimiti narančasto-smeđu boju, dok će nijanse i tonovi varirati ovisno o vremenskim prilikama. COR-TEN je uz estetske osobine, odabran i zato što je vrlo zahvalan za održavanje osobito na lokaciji uz more, izloženoj velikim udarima bure.

U stijenke spomenika ugrađeno je oko 100 metara trake LED rasvjete koja noću pulsira. Software komponenta Smartphone aplikacija se temelji na tehnologiji proširene stvarnosti. Aplikacija će omogućiti da korisnik prolaskom kroz virtualna AR vrata (u stvarnosti kada prođe između 2 krila spomenika) na zaslonu mobitela ugleda norveški krajolik. Ako se okrene natrag na ekranu će vidjeti portalna vrata za povratak u Murter.

Spomenik prijateljstva i “komunikator”

– Riječ je o spomeniku prijateljstva između općine Murter-Kornati i norveške općine Herøy koje su 18. listopada 2013. potpisale ugovor o bratimljenju i suradnji. Suradnja je započela na jednoj konferenciji u gradu Blackpool u Velikoj Britaniji na kojoj se bivši načelnik Ivan Božikov pohvalio kolegi načelniku norveške općine kako je općina Murter-Kornati, sa svojih 160 otoka, otočića i hridi najotočnija općina Mediterana. Tadašnji načelnik norveške općine Herøy, Arnt Frode Jensen se na to nasmijao i uzvratio da njihova općina broji 1700 otoka i otočića. I tako je nastalo prijateljstvo. Od tada su u nekoliko navrata delegacije iz Murtera i Herøy izmjenile posjete.

Norvežani su prilikom posjeta Murteru i Zadru u 2013. upoznali arhitekta Niku Bašića koji je predstavio i pokazao im na licu mjesta čuvene morske orgulje. Od tuda se rodila ideja da se osmisli atraktivni spomenik prijateljstva. Niko Bašić je s bivšim načelnikom Ivanom Božikovom čak posjetio općinu Herøy te predložio izgradnju “komunikatora”, instalacije uz pomoć koje bi stanovnici općina mogli međusobno komunicirati. To je ostao okvir za promišljanje projektiranja spomenika prijateljstva. Neko vrijeme smo tražili lokaciju spomenika ali kako je arhitekt Goran Potušek započeo projektirati uređenje plaže Luke, predložio da se spominik izgradi upravo tamo i sve to integrirao u svoj projekt uređenja plaže.

Hardware komponenta Spomenik ima oblik stilizirane školjke periske/losture, visok je 4 metra i izrađen od COR-TEN čelika. Unutarnja nosiva konstrukcija izrađena je o vruće pocinčanih, čeličnih profila, dok su vanjske plohe izrađene od limova COR-TEN čelika debljine 5mm. COR-TEN plohe će vrlo brzo poprimiti narančasto-smeđu boju, dok će nijanse i tonovi varirati ovisno o vremenskim prilikama. COR-TEN je uz estetske osobine, odabran i iz razloga što je vrlo zahvalan za održavanje osobito na lokaciji uz more, izloženoj velikim udarima bure – kažu iz Općine.

https://www.facebook.com/100884568056338/photos/a.178809960263798/178810936930367/?type=3&theater

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

U Murteru izgrađen spomenik “Lostura” – Iznenadili biste se čemu služi!