U Šibeniku se otvara smjer Tehničar za jahte i marine

Foto: Boris Kačan

ŠIBENIK – Prometno-tehnička škola Šibenik od naredne školske godine uvodi novi nastavni program – Tehničar za jahte i marine, u kojem bi u prvoj generaciji bilo 22 učenika.

– Na taj potez odlučili smo se pozorno osluškujući potrebe gospodarstva i vodeći se činjenicama da je Hrvatska, s flotom od preko 4500 plovila, više od 140 luka te 14.000 vezova, svjetska nautička sila – kaže za ŠibenikIN Marijan Bilić, ravnatelj Prometno-tehničke škole Šibenik.

Nautički turizam, kao perjanica hrvatskog turizma, godišnje ostvaruje stotine milijuna kuna profita (samo u 2019. godini ostvareno je 918,5 milijuna kuna). Najviši prihod u lukama nautičkog turizma u istoj, 2019. godini, po jadranskim županijama, ostvaren je upravo u Šibensko-kninskoj županiji (233 milijuna kuna). Slijedi je Splitsko-dalmatinska županija čije su nautičke luke zabilježile 207 milijuna kuna prihoda.

– Komunicirajući s vodećim ljudima koji rade u ovoj atraktivnoj, visokoprofitabilnoj i brzorastućoj jahting industriji, došli smo do zaključka kako im kronično nedostaje stručnih radnika – nastavlja Bilić.

Zadnjih deset mjeseci Škola je intenzivno radila na uvođenju novog programa pokazavši kako ima vlastite materijalne i kadrovske uvjete kojima može realizirati sve ono što je kurikulumom i nastavnim planom i programom zacrtano.

– S obzirom na to da zadnjih 28 godina uspješno školujemo učenike u srodnom programu Pomorski nautičar, sve zahtjeve koje je resorno ministarstvo zahtijevalo, nije bilo teško ispuniti – tvrdi ravnatelj Prometno-tehničke škole.

Budući tehničari za jahte i marine, koji će se školovati četiri godine, bit će osposobljeni za prihvat brodica i jahti, siguran smještaj u marini, održavanje, opskrbu i zaštitu, rukovanje u plovidbi te poslove najma. Mogu se zaposliti na mjestima recepcijskog osoblja, djelatnika u uredima za iznajmljivanje brodica i jahti, voditelja brodice kategorije C (skiperi), kao članovi posade na jahtama te megajahtama s perspektivom da jednog dana postanu i kapetani marina, zapovjednici jahte kategorije A i B, zapovjednici broda do 500 BT u priobalnoj plovidbi i slično. Svi tehničari morat će znati uljudno komunicirati na hrvatskome jeziku te jednom ili više stranih jezika, imati sklonost timskom radu, moći rješavati izvanredne situacije, ali i biti spremni na stalno stručno usavršavanje. Za daljnji nastavak školovanja, nakon završetka srednje škole,  zanimanje Tehničar za jahte i marine, gravitira Fakultetu za turistički menadžment ili Pomorskom fakultetu, ali pruža učenicima temelje za upis i na druge fakultete, piše ŠibenikIN.

Prometno-tehnička škola Šibenik je među prvim školama u RH (još 2001. godine) dobila certifikat za uspostavljeni Sustav upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001, s dvojnom certifikacijom Hrvatskog registra brodova i Bureau Veritas Quality koje do danas uspješno obnavlja.

I.B.