2 min. čitanja

Znanstvenici su prvu morsku ribu u moderno doba proglasili izumrlom

Znanstvenici su prvu morsku ribu u moderno doba proglasili izumrlom
Foto: Screenshot

Stoljećima su ljudi vjerovali da je ocean toliko ogroman da mu je nemoguće učiniti mjerljivu štetu. No ljudske aktivnosti su morska staništa učinila kiselijima, prekomjeran izlov i zagađenje, prekinulo je prehrambene lance i neke vrste su se raširile poput kuge, dok su druge na rubu izumiranja. Glatka riba, Sympterichthys unipennis koja spada u tzv. hodajuće ribe, službeno je postala prva suvremena morska riba koja je proglašena izumrlom. Riba neobičnog izgleda koja na glavi kao da ima irokezu i izbuljene oči, sa sposobnošću hodanja po morskom dnu, službeno je postala prva suvremena morska riba koju su znanstvenici proglasili izumrlom, navodi  Međunarodna unija za očuvanje prirode.

Glatka riba nekad je bila dovoljno uobičajena da bude jedna od prvih vrsta riba koje su opisali europski istraživači u Australiji. Prije samo 200 godina, „hodajuća“ riba bila je česta u Australiji – gdje je obitavala u toplim, obalnim vodama Tasmanije. Godine 1802. francuski prirodnjak François Auguste Péron prikupio je prvi primjerak ovog čudnog bića, ulovljen mrežom u jugoistočnoj Tasmaniji. Do danas nije zabilježen niti jedan živi primjerak više od jednog stoljeća, unatoč čestim znanstvenim uzorkovanjima, što ju je svrstalo na crveni popis u kategoriju izumrlih vrsta. Znanstvenici nisu sigurni što je točno dokrajčilo vrstu, ali im je jasno da slična sudbina prijeti i drugim sličnim vrstama.

https://twitter.com/HandfishProject/status/1240783443178303493?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1240783443178303493%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Frs-lat.sputniknews.com%2Fnauka%2F202007161123023756-riba-sa-rukama-koja-moze-da-hoda-toliko-je-retka-da-je-mozda-vec-i-izumrla-video%2F

Do danas je Peronov uzorak jedini preostali (preparirani) primjerak za proučavanje. Unatoč opsežnim podmorskim istraživanjima duž australske obale, glatka riba nije “viđena više od 200 godina”, što znači da je Péron bio jedini znanstvenik koji ju je prikupio, pokazalo je istraživanje iz 2017. objavljeno u časopisu Biological Conservation .

Glatka riba (Sympterichthys unipennis) – Izvor: Australian National Fish Collection, CSIRO

Izumiranjem ove vrste opstalo je samo 13 drugih vrsta „hodajućih“ riba. Sve te ribe žive na morskom dnu, gdje koriste peraje poput ruku da bi „šetale“ i izuzetno su rijeke. Neobična zanimljivost za “hodajuće ribe” je to što podmladak nema fazu larve, već umjesto toga ribe na morskom dnu rađaju potpuno formirane mlade.

Gubitak ove vrste može se činiti beznačajnim, pogotovo jer nije viđena čitavo stoljeće ili možda dva, ali to je značajan događaj: glatka riba je zapravo prva morska, koštana riba koja je izumrla u moderno doba. Premda se može tvrditi da je novozelandski lipan ( Prototroctes oxyrhynchus ) zapravo prva oceanska riba koja je izumrla, lipan je selio i micao u slatkoj vodi, tako da nije bio isključivo morska riba.

– Glatka riba je vjerojatno nestala uslijed gubitka staništa i destruktivnih ribolovnih praksi poput vuče škampi i izumiranje je indikativno za probleme koji će nam se događati, nastavimo li na isti način upravljati svojim morima – izjavila je profesorica na Sveučilištu u zapadnoj Australiji i direktorica sveučilišnog Centra za morske znanosti Jessica Meeuwig.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.