“Fõr Seascape” – Izložba fotografa Nikole Radovanija u Starom Gradu

Foto: Nikola Radovani

STARI GRAD – Splitski fotograf hvarskih korijena Nikola Radovani predstavlja se starogradskoj publici recentnim ciklusom fotografija pod nazivom Fõr Seascape. Nakon ciklusa Fõr Landscape predstavljenog prošlo ljeto u Jelsi, okretanje krajolicima mora logičan je nastavak. Izložba uključuje dvadesetak fotografija velikih formata nastalih na otoku Hvaru u proteklih godinu dana.

Ispunjavajući nužan preduvjet majstorskog ovladavanja formalnim i tehničkim sastavnicama svoga zanata Radovani čini i presudan korak dalje, svjedočeći da se i u mediju fotografije mogu ostvariti tipični slikarski efekti, primjerice sfumato. Također, nekolicina fotografija bavi se kolorističkim i svjetlosnim fenomenima što neodoljivo podsjeća na djela gestualnog slikarstva. K tomu, nositelj izraza je i ritmizirana vodena masa koja kroz lom svjetlosti dematerijalizira i razlaže konkretan oblik. Promatrajući fotografije postajemo svjesni finih i suptilnih odnosa, komplementarnih boja, uznemirenih površina i slikarske harmonije koju stvaraju.

Na jednoj strani autor vjerno podržava ono što vidi u prirodi, na drugoj pak pojačava boje, zasjenjuje i rasvjetljava atmosferu do artificijelnosti. Druga intervencija koju poduzima odnosi se na poseban rez u kadru slike, izdvajanje detalja koji postaju nove cjeline i čine da nam njegov svijet fragmenata izgleda nov i neobičan jer otklanja naviku gledanja, onu percepcijsku rutinu koja najčešće dolazi sa zanemarivanjem dijelova nakon upoznavanja cjeline. Pritom, on nas uvjerava da je čarolija u običnome, prevodeći svakodnevicu u stanje univerzalnog, svevremenskog i sveprostornog.

Marija Stipišić Vuković

_