Izbetonirao pomorsko dobro, smjestio kamp kućicu i iščupao sigurnosnu ogradu s magistrale

MARINA – Stipe Jakus, uspješni poduzetnik iz općine Marina, nekadašnji vlasnik tvrtke “Žuti-kop” koji je sada u turističkom biznisu, početkom 2015. na predjelu Stipan Jaz, smještenom između Segeta Vranjice i Poljica, počeo je radove u pojasu Jadranske magistrale, dakle državne ceste, ali i na pomorskom dobru.

“Bagerićem” je srušio borove, poravnao zemlju na vrlo uskom potezu između ceste i mora, te skinuo zaštitni metalni odbojnik uz prometnicu kako bi osigurao izravan pristup tom zemljištu. Budući da je riječ o terenu koji je u statusu pomorskog dobra, a istovremeno i u cestovnom pojasu, komunalni redar Općine Marina je 17. travnja 2015. zatražio inspekcijski nadzor, piše Slobodna Dalmacija.

No, kako tada, tako i danas, pet godina poslije, ništa se nije poduzelo od strane državnih institucija, jedino je poduzetnik Stipe Jakus uredno nastavio s gradnjom iako se radi o dvjema parcelama, ukupne površine 3152 četvorna metra, za koje smo i proteklog petka, na dan finaliziranja ovog teksta, u zemljišnim knjigama nedvojbeno utvrdili kako je kao vlasnik upisano (državno) “pomorsko dobro”.

Činjenica da to nije njegovo vlasništvo nije spriječila Jakusa da poravna teren, pa zatim obavi i građevinske radove na pomorskom dobru, dakle na području koje po svojem statusu ne smije ni biti građevinsko područje. Izgradio je, kako se navodi u prijavi Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja od 29. kolovoza 2018. godine, nadstrešnicu ukupne površine 48 kvadrata, ali i potporni zid na “sikama”, visine metar i pol, i to u dužini 15 metara.

Foto: Slobodna Dalmacija

Podnesen optužni prijedlog

Građevinski inspektori su reagirali, pa su 31. listopada 2018. izdali rješenje o uklanjanju građevine, ali godinu i osam mjeseci kasnije sve i dalje stoji na istome mjestu. Zašto ilegalno izgrađeni objekt na državnom zemljištu još nije srušen, pitali smo Državni inspektorat:

– Investitor je protiv rješenja podnio tužbu Upravnom sudu u Splitu koji je odbio tužbeni zahtjev. Kontrolnim inspekcijskim pregledima utvrđeno je kako investitor nakon odbijanja tužbe nije postupio po rješenju, te je nastavio s građevinskim radovima i nakon provedene obustave građenja. Slijedom navedenog, protiv investitora je podnesen optužni prijedlog, a ako ne obustavi daljnju gradnju, izricat će se novčane kazne. Ako ni tada ne postupi po inspekcijskom rješenju, uklanjanje će se staviti u plan izvršenja.

Znači Jakus se žalio, žalbu je država odbila, a on je nastavio po svom. Na nove prijetnje od strane Republike Hrvatske, kao što su novčane kazne, očito ćemo još morati pričekati, navodi Slobodna.

Budući da je Jakus svojedobno skinuo sigurnosnu ogradu s Magistrale, očitovale su se i “Hrvatske ceste”.

– Odmah nakon saznanja o odvijanju protupravnih radnji koje su bile potencijalna ugroza sigurnog odvijanja prometa predmetnom dionicom državne ceste 8, naši djelatnici su obišli lokaciju i o svemu obavijestili inspekciju cestovnog prometa i građevinsku inspekciju.

Nakon zaprimljene prijave, inspektor za ceste obavio je očevid i počinitelju izdao rješenje o vraćanju terena u prvobitno stanje. Prema dostupnim informacijama, počinitelj je protiv rješenja pokrenuo spor pred nadležnim Visokim Upravnim sudom i taj postupak je u još uvijek u tijeku – odgovor je iz državne tvrtke na “odvidavanje” dijela branika.

Pitanja je poslano i “Hrvatskim šumama”, jer je bespravni graditelj posjekao i desetak borova i nekoliko maslina na zemljištu čiji je upisani vlasnik “pomorsko dobro”, odnosno država, ali odgovori iz te tvrtke nisu stigli

Foto: Slobodna Dalmacija

Županija će sufinancirati rušenje

I Splitsko-dalmatinska županija je zaprimila dvije prijave u svezi s ovom devastacijom dobra koje je vlasništvo svih nas, a s te adrese predlažu da Općina Marina zatraži izvršenje rješenja o rušenju ilegalne nadstrešnice.

– Mi ćemo im sufinancirati troškove rušenja. Nakon toga Općina može tužiti nelegalnoga graditelja – kaže Stipe Čogelja, županijski pročelnik za pomorstvo.

Sve su inspekcije obaviještene, svi su bili na terenu, svi su napravili svoje zapisnike, no država očito ne može zaštititi svoje zemljište od devastatora. Bez obzira na sve alate koje ima, po ovom primjeru ispada da svatko od nas može uzeti neki tuđi “komadić” zemlje za sebe, upaliti motornu pilu, bager i miješalicu za beton, pa graditi što ga je volja i koliko dugo ga je volja….

O tome svjedoči i nova prijava od 16. travnja ove godine, jer je Stipe Jakus u međuvremenu izgradio ogradni zid dug 50 metara, kao i betonski plato te dodatni sjeverni zid. Ispod nadstrešnice je dovezao i kamp-kućicu, stvorio je mali raj, svoj “dnevni boravak” na našem zajedničkom pomorskom dobru!

Foto: Slobodna Dalmacija

‘Kriv sam za nadstrešnicu, ali parcela je moja!‘

Svoje odgovore ponudio i sam Stipe Jakus, odmah i priznajući krivicu, no uz ono dodatno – ali.

– Prije četiri godine su mi oduzeli djedovinu i upisali zemlju kao pomorsko dobro (u zemljišniku je vidljivo samo vlasništvo države još iz 1953. radi uređenja ceste i prebacivanje s Republike Hrvatske na status pomorskog dobra od prije tri godine, op.a.).

Priznajem metar za cestovni pojas, no ono ostalo je moja zemlja. A kriv sam za nadstrešnicu, izgradio sam je protuzakonito, no ako je treba srušiti, obavit ću to sam i darovati je nekome – započeo je priču Jakus, a na naš upit za komentar stanja u zemljišniku koje se za dalmatinske uvjete, barem što se tiče čak i šireg područja oko Stipanova Jaza, uzvraća:

– Ma u Marini vam katastarske knjige uopće nisu sređene, samo je 10 posto čistih papira, a ja hoću da mi država ili otkupi moje ili mi vrati zemlju. Vodim se u katastru kao vlasnik, a u zemljišniku nisam. Pa sam sad tužio državu. Vratit će ona meni moje!

A što se tiče gradnje od prije pet godina, pa imam kuću iznad ceste, sada i za nju čekam legalizaciju, sve sam papire predao, pa ako bude potrebe, prebacit ću nadstrešnicu ispred kuće.

O uklanjanju dijela zaštitne ograde s državne ceste Jakus kaže i uzvraća protpupitanjem:

– Ma, samo sam je skalao, dok sam iskrcavao materijal i opremu, no kada me je nazvao Jure Šundov iz ‘Županijskih cesta’, vratio sam sve na svoje mjesto. Kome zid smeta na mojoj zemlji? Nisam ni taknuo kamenje ispod, tamo gdje je pomorsko dobro i svatko se može ovdje doći okupati. Nisam ja ni naopak, ni zločest čovjek.

‘Investitor’ je ispod nastrešnice od 48 kvadrata dovezao kamp-kućicu, pa sada ima adresu na toj lokaciji, piše Slobodna Dalmacija.

– Je, evo i u osobnoj mi piše adresa: Uvala Bataluša 1c, Vrsine, Marina – odgovorio je Stipe Jakus.

I.B.