Otvoren 54. Festival dalmatinskih klapa Omiš i podijeljene prve nagrade

Foto: FDK

OMIŠ – Na Trgu Stjepana Radića u Omišu u petak 17. srpnja održana je prva natjecateljska večer 54. FDK Omiš 2020., Večer novih skladbi. Na samom početku uz zvuke pjesme Na omiškoj stini, službene himne grada Omiša Festivalsku zastavu podigao je Bože Mimica – Điran, dugogodišnjem članu Festivalskog vijeća. Gradonačelnik Grada Omiša prigodnim službeno je proglasio 54. FDK otvorenim. 

Jedanaest klapa izvelo je dvanaest novih skladbi a o nagrađenima je odlučivao žiri u sastavu Rajmir Kraljević, Mirjana Siriščević, Ivana Tomić Ferić, Blaženko Juračić i Marijo Krnić. Najviše razloga za veselje imala je klapa Kaše iz Dubrovnika koja je osvojila nagradu za najbolju izvedbu skladbe Španjola. Ista skladba proglašena je najuspješnijom te su njeni autori, skladatelj Vicko Dragojević i tekstopisac Vedran Bonačić osvojili Zlatnu plaketu.

Druga nagrada pripala je autorima skladatelju Živku Ključi koji je na tekst Ružane Kovač skladao pjesmu U oni dan. Pjesmu je izvela klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog. Treću nagradu djele skladbe Dozivju nas glasi za koju je glazbu i tekst napisao Roko Radovan, a izvela klapa Korda iz Lumbarde i skladba Ne umiru kapetani za koju je glazbu napisao Vinko Didović, tekst Pjero Mirić, a izvela domaća klapa Oneum.

Tekstopisac Pjero Mirić ujedno je dobitnik plakete Drago Ivanišević za najbolji tekst. Zbog malog broja gledatelja uslijed poštivanja epidemioloških mjera nagrada za najuspješniju skladbu prema glasovima publike nije se dodijelila. Program je vodila Edita Lučić Jelić.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Održana promocija monografije „Nima vaki testamenta“, autorice Herci Ganza