Zalazak sunca uz glazbu Beethovena s Hreljinske Gradine, 321 m iznad mora

Foto: Screenshot

BAKAR – Iskusni vodič iz Gorskog kotara i vlasnica agencije Lynx and Fox, Jelena Holenko Pirc došla je u susjedstvo i istražila raznolikost i ljepotu hreljinskog kraja te je posjetitelje bakarskog Margaretinog leta odvela na zanimljivu turu “3,2,1… KRENI NA HRELJIN” pod sponzorstvom INA-e.

Od polaska iz Hreljina do Hreljinske Gradine ispričala im je brojne zanimljivosti o prirodnoj i povijesnoj baštini ovoga kraja baš kao i sve ono što ju je njemu, kao Goranku, oduševilo.

Povela ih je putem važne prometnice Karoline, te Čočmana (drugo ime za Hreljane), Primoraca i Gorštaka, zatim pored lokvine i razvalina uz podsjetnik na slavni Vinodolski zakonik i motrenje riseva koji obitavaju u šumama na Hreljinu.

Posjetitelji su nakon ture uživali u nesvakidašnjem doživljaju ispred stoljetne Gradine čiji prvi spomen datira iz 13. st. U srednjem vijeku stari grad Hreljin bio je istaknuto stambeno, trgovačko, obrambeno i upravno središte, a nakon nastanka Karolinske ceste Hreljani osnivaju novo naselje ostavljajući na vrhu strme litice ponosnu gradinu.

U tom prelijepom povijesnom ambijentu uz zalazak sunca koncert su, nakon prve ture, održali glazbenici Hrvatskog gudačkog kvarteta svirajući glazbu Beethovena u godini kad slavimo 250. obljetnicu njegovog rođenja. Nakon druge ture, kraj dana uz pogled sa strme litice na kojoj se nalazi Hreljinska Gradina 321 m nad morem, uljepšali su glasovi ženske klapa “Hreljin”. Oba puta posjetitelji su se zasladili Bakarskom tortom, novim gastro suvenirom kojeg ovo ljeto promovira TZ Grada Bakra.

Silvija Jacić