KOMET NEOWISE Zadnji put su ga gledali stari Egipćani, svratit će opet tek 8973. godine

Foto: Boris Kačan

Već smo pisali o kometu Neowise kojeg mi živući nećemo više u svom životnom vijeku moći vidjeti. Naime, ovaj nebeski spektakli biti će vidljiv tek za sedam tisuća godina. Komet kojemu se sada vide čak dva repa, moći ćemo gledati još jako kratko, a od prije koji dan nije vidljiv  samo ranim jutrom već i navečer, sat, sat i pol nakon zalaska Sunca. Najbliže Zemlji Neowise će biti 22. srpnja, kada će od Zemlje biti udaljen oko 103 milijuna kilometara. Prilike za promatranje istoga golim okom imat ćemo, dakle, još možda nekoliko dana ili tjedana.

Komet Neowise (službene astronomske oznake C/2020 F3) našim nebom je prošao u vrijeme kada su Egipćani gradili piramide, a sljedeća prigoda za vidjeti ovo svemirsko tijelo s  dva repa uslijedit će nam u najskorije vrijeme – za tričavih sedam tisuća godina, točnije za 6953 godine ili Godine Gospodnje 8973.

Neowise ćete najbolje vidjeti u vremensko periodu od 22.30 do 23.30 sati, tako što ćete se orijentirati ka sjeverozapadu. Poslije tri sata iza ponoći potražite ga na sjeveroistočnom horizontu.

Više o kometu, možete pročitati u donjem članku, a kako izgleda iz objektiva našeg Borisa Kačana, najbolje je da pogledate na naslovnoj fotografiji.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ: