Foto: Screenshot

U hrvatskim marinama sa zebnjom su čekali sezonu. No rezultati su, posebno u srpnju, znatno bolji od očekivanih, ponajprije zahvaljujući nautičarima i dalje vjernim jadranskoj obali.

Već tri i pol desetljeća liječnički par Moser iz Austrije provodi ljetni odmor na Murteru. Tako Dieter Moser kaže da mu je tu obiteljski ugođaj i da ima sve što čovjek može poželjet. Njegova supruga Doris pak dodaje da su udaljeni samo 500 kilometara od svoga doma, a da ovdje imaju mediteransku klima, zdrav okoliš pa mogu zaboraviti na brige, javlja HRT.

Ovom dijelu Jadrana vjerni su i Talijani na jahti “Panta Rei”, koja je njihov ljetni dom.

– Stigli smo još 14. lipnja. Vjerojatno smo bili prvi Talijani koji su ove godine došli u Hrvatsku – kazao je Alessandro Lari. Dodaje da ih ne privlači samo ljepota razvedene obale već i kvaliteta usluge.

Zrinka Vojak Bunjevac iz Marine Hramina u Murteru kaže da je,  zahvaljujući stalnim gostima, ugodno imati osjećaj ljeta u punom smislu riječi.

I u susjednim Jezerima nautičari s više od dvadeset godina “staža” u ovoj marini. Marianne Bruckner, gošća iz Austrije, kaže da je plaža odlično uređena.

– Svake godine primjećujemo nove sadržaje. Vrlo smo zadovoljni i marinom i svim uslugama – dodaje.

Darko Vidić iz ACI marine Jezera ističe da je ondje 212 vezova i da su svi popunjeni. Goste nije odvratila niti bojazan od pandemije. Na moru, kažu, nema straha od virusa.

Leopold Bruckner, gost iz Austrije, kaže da su brojni sadržaji i aktivnosti na otvorenom najveća prednost odmora u Hrvatskoj.

Prednost je to koju su u srpnju iskoristili mnogi. Naime u Šibensko-kninskoj županiji u prvoj polovici mjeseca, u nautičkim marinama, ostvareno je samo 10% manje prometa nego lani. No gubitak u predsezoni je nenadoknadiv. Prema statistici za 2020., nautički promet dosegnuo je samo 40% prošlogodišnjih rezultata.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Bili su u potpunoj karanteni, a danas kao destinacija predvode srednju i južnu Dalmaciju

Hrvatska turistička zajednica pokrenula portal za online plaćanje turističke pristojbe u nautici