U promet puštene luke u Silbi i Mrljanama: “Otočani mogu biti mirni idućih 30 godina”

Foto: ŽLU Zadar

SILBA – Nakon nekoliko mjeseci radova, službeno su proteklog tjedna u promet puštene nova luka županijskog značaja Silba Žalić vrijedna preko 10 milijuna kuna te luka lokalnog značaja Mrljane na otoku Pašmanu vrijedna 3,6 milijuna kuna bez PDV-a. Riječ je o projektima koji su dio ovogodišnjeg plana realizacije obnove i sanacije luka na području Zadarske županije kojima upravlja Županijska lučka uprava.

Obnova luke u Silbi je investicija Županijske lučke uprave uz pomoć Zadarske županije, grada Zadra i resornog ministarstva. Obnovljenu rivu obišli su župan Božidar Longin i ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola.

– Ovo je jedan sjajan projekt. Novoobnovljena riva će služiti i Silbenjanima i svim njihovim gostima sigurno idućih 30 godina. Ovo je još jedan od primjera kako sinergijom i zajedničkim snagama možemo puno toga napraviti. Obnova ove luke je samo jedan u nizu projekata u našem investicijskom ciklusu i mislim da je dobar primjer i drugim otocima – rekao je zadarski župan.

– Radovi su završeni i luke u Silbi i Mrljanima mogu u promet. Jako smo zadovoljni kvalitetom izvedenih radova, mislim da je ovo doprinos podizanju razine sigurnosti pomorskog prometa i putnika, ali i kvaliteti života na našim otocima. Sada mogu biti mirni najmanje 30 godina – kaže ravnatelj ŽLU Škibola.

Pomorsko-građevinski radovi na sanaciji luke Silba-Žalić, sukladno glavnom građevinskom projektu izrađenom od tvrtke Rijekaprojekt iz Rijeke, uključili su sanaciju postojećih utvrdica, kamenog nasipa, obalnog zida (podlokavanja i pukotine na plaštu obalnog zida), rampe i nožice zida, rasponske konstrukcije, opreme (poleri, mornarske stepenice, odbojnici, temeljna infrastruktura i mornarski ormarići) te sanacije zaštita nožice utvrdica i obalnih zidova.

Radove ukupne vrijednosti 10 milijuna i 116 tisuća kuna s PDV-om izvelo je društvo Sun Adria iz Rijeke, dok je stručni nadzora obavila tvrtka D&Z iz Zadra.

– Sanacija ove luke od županijskog značenja bila je neophodna radi podizanja razine sigurnosti prilikom manevriranja brodovima pri udaru vjetra olujne jačine, što je nerijetko dovodilo do obustave prometa brodskih linija. Također, tri obnovljene utvrdice omogućit će pristajanje broda na čekanju dužine 100 m, a kako veći brod ima veći kapacitet za prijevoz vozila samim tim se smanjuju kolone za ukrcaj (više vozila na trajektu, manje na čekanju) – kaže Škibola.

Bez obzira na mala kašnjenja u izgradnji, mještani su jako zadovoljni  novom rivom.

– Stara riva je trajala 20-tak godina, a ova nova bi mogla i do 100 godina – kaže mještanin Silbe Saša Predovan.

Vrijednost sanacije luke otvorene za javni promet od lokalnog značenja u Mrljanima iznosila je 3,6 milijuna kuna, a bila je uključena i sanacija lukobrana s obalama. Radove je izvelo društvo PGP iz Zagreba, dok je uslugu stručnog nadzora građenja provelo društvo Stopostoprirodno iz Zagreba.

I.B.