“USPOMENA S KVARNERA” Ulovio, pa pustio i fotografirao morskog psa lisicu od 100 kg

Foto: Matej Njavro

Ribolovcu Mateju Njavri ovih se dana dogodio izniman i rijedak događaj, kojeg je ovjekovječio za vrlo neobičnu i upečatljivu uspomenu. Ulovio je i fotografirao morskog psa oko 100 kg teškog i dugog od barem tri metra.

Lisica (Alopias vulpinus) duga cca 3 metra bez repa, i teška oko 100 kg. Mala je mogućnost susresti u prirodi ovog, za ljude bezopasnog, morskog psa na ovakav način i još ga slikati. Radi se o slučajno ulovljenom i puštenom primjerku, a priliku za fotografiju je iskoristio Matej koji ga je slikao i snimio ispod površine. Lisica će se u potpunosti oporaviti jer nije izvađena na suho te je u ribolovu korištena udica koja je razgradiva, piše Podvodni.hr.

Morski pas lisica pojavljuje se po cijelom Jadranu, za razliku od ostalih većih morskih pasa koji preferiraju otvoreno more lisicu možemo pronaći po kanalima i plitkim uvalama gdje se zapetlja u mreže i postane medijska senzacija. Zna zagristi panulu za sitnu ribu pa iznenadi sportske ribolovce. Nije opasan za ljude. Strogo je zaštićena vrsta u Hrvatskoj, zabranjeno ga je namjerno ubijati, napominju stručnjaci.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

ŠAPTAČ MORSKIM PSIMA Zaštitno lice National Geographica za Morski HR: “Ubijaju milijune radi peraja!”

WWF: Izumiranje morskih pasa kao signal propadanja Sredozemnog mora