Dobra koordinacija institucija – Spašena zaštićena Želva s udicom u grlu

Foto: Aquarium Pula

KORČULA/PULA – U Centar za oporavak morskih kornjača u sklopu Aquariuma Pula u ranim jutarnjim satima subote 18. srpnja, stigla je ozlijeđena glavata želva s Korčule. Morska kornjača koja je dobila ime Maro, progutala je udicu i upravo zbog brze reakcije svih u lancu spašavanja, zaštićenoj životinji je spašen život. 

– Njezin dolazak je zanimljiv utoliko što predstavlja uspješan primjer koordinacije i suradnje između različitih institucija. Pronađena je od strane turistkinje na otoku Korčuli koja je primjetila da morska kornjača pasivno pluta, i koja nas je obavijestila putem e-maila. Po primitku istoga odmah smo kontaktirali najbližeg dostupnog veterinara Sergeja Vilivića koji je preuzeo kornjaču – pojasnili su iz Aquariuma u Puli.

– Istovremeno smo obavijestili nadležno Ministarstvo, obzirom da se radi o strogo zaštićenoj životinji, koje je organiziralo premještaj kornjače u Split, kod veterinara Marija Gavranovića, posebnog obučenog za rad s morskim kornjačama. Tu je kornjača pregledana i obavljeno je rendgensko snimanje koje je pokazalo prisutnost udice u jednjaku.

Foto: Aquarium Pula

Na svu sreću nije bilo potrebe za operativnim zahvatom već je udica odstranjena manualno. Jednom kada je procijenjeno da kornjača može podnijeti dulji put veterinar ju je osobno doveo u Centar gdje će se nastaviti njezin oporavak.

Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u akciji spašavanja! – poručuju iz pulskog Aquariuma, a mi se svakako pridružujemo čestitkama pojedincima i institucijama, koje su ovaj put doista dobro odradile posao.

D.G.