Večer mješovitih klapa na 54. FDK klapi Diversa iz Zagreba

Foto: Vlade Zemunik

OMIŠ – Na Trgu Stjepana Radića u Omišu protekle subote 18. srpnja održana je Večer mješovitih klapa. Utemeljena 2004. godine ova se večer do sada održavala u Opuzenu, Komiži i Blatu. Organizatori su odlučili od ove godine natjecanje preseli u središte klapskog kruga, u Omiš.

U programu je nastupilo sedam mješovitih klapa Basca iz Baške Vode, Karamiž iz Ražanca, Dingač s Pelješca, Puntadura s Vira, Diversa iz Zagreba, Komiža i Kampaneli iz Donjih Kaštela. Na žalost, zbog bolesti jednog člana klapa Mišanca iz Zadar morala je otkazati svoj nastup. Manji broj klapa nikako nije utjecao na kvalitetu večeri. Svojim odličnim nastupima opravdale su dolazak na Festival i preseljenje ove večeri u klapski Olimp. U prvom djelu večeri klape su izvodile natjecateljski program dok su u drugi dio večeri protekao revijalno. Stručni ocjenjivački sud u sastavu: Rajmir Kraljević, Mirjana Siriščević, Ivana Tomić Ferić, Blaženko Juračić i Marijo Krnić najuspješnijom je proglasio mješovitu klapu Diversa iz Zagreba kojoj je pripao Zlatni štit s povijesnim grbom Grada Omiša. Drugo mjesto i srebrni štit zavrijedila je kaštelanska klapa Kampaneli dok je treće mjesto i brončani štit dobila baškovoška klapa Basca.

Vlade Zemunik

Kombinirana od članova nagrađivanih ženskih i muških klapa mješovita klapa Diversa svojom pojavom i svježinom pomrsila je račune iskusnim i sjajnim klapama Kampaneli i Basca koje su posljednjih nekoliko godina dominirale u ovoj kategoriji. Iz njihovog glasovnog suzvučja prštale su ljubav i radost koje su čak dvije članice stručnog suda natjerale da ih nagrade maksimalnom ocjenom, čistom desetkom, što je inače rijetka pojava na omiškim natjecanjima. Kao i u prvoj večeri zbog malog broja posjetitelja na Trgu uslijed epidemioloških ograničenja i u ovoj se večeri nagrada publike nije uručivala. Program je vodila Edita Lučić Jelić.

Idući vikend 24. i 25. srpnja na 54. FDK na rasporedu je završnica natjecanja u kategorijama ženskih i muških klapa.

I.B.