DVOSTRUKI USPJEH U BOLU Organizatori okupili windsurf elitu, a domaći jedriličari u njenom su vrhu

BOL – Gotovo nezamjetno prošla je vijest da je Bolu i Hrvatskoj uspjelo ono što nije zbog pandemije koronavirusa Japanu, Južnoj Koreji, Barceloni, Syltu, Fuerteventuri, Portu.

Da su kojim slučajem proteklog vikenda po Jadranu plovili neki od manje poznatih svjetskih nogometaša, portali bi prokuhali od klik vijesti i fotografija. S viješću da u domaćim vodama jedre najbolji od najboljih svjetskih windsurfera i da među njima bez kompleksa i uspješno bordižavaju naši momci i cure, već ide malo teže, priča Dubravka Pajk, jedina fotografkinja i pasionirana pratiteljica jedriličarskih pripetavanja u nas i u svijetu. Dubravka se s obijem fotografija punih vjetra i adrenalina upravo vratila s Bola na kojem je od 13. do 18. srpnja održana prva ovosezonska regata u jedrenju na dasci. PWA Zoo Station Bol 2020 Slalom World Tour prva je utrka sezone u Svjetskom kupu jer su prijašnje odgađane i otkazane zbog pandemije koronavirusa.

Foto: Dubravka Pajk

– Ovaj Svjetski kup okupio je kremu windsurfa, profesionalce koji su moru, vjetru i daskama predani sto posto: za vrijeme treninga i regate… Kod nas se za njih se baš i ne zna, ali istodobno dok kod nas te vijesti skoro prolazi ispod radara diljem svijeta stotine kadrova promovirale su Bol, Zlatni Rat i Hrvatsku u najboljem svjetlu – kaže Dubravka, spominjući neka od imena poput Jenna Gibson, aktualne svjetske prvakinje, Vincenta Langera, svjetskog prvaka iz 2016. godine, Basile Jacquin – prvaka iz 2019. te juniorska prvakinja Tuesday Lou Judd. U Bol je došao i Maciek Rutkowski, zatim naš najbolji jedriličar i svjetski prvak iz 2018. Enrico Marotti te Francesco Scagliola, Bruno Martini i mnogi drugi.

– Bol je već dugi niz godina upisan u svjetsku windsurfing kartu i mnogima je poznat kao odlična destinacija za bavljenje ovim atraktivnim sportom. Priča je tim jača jer su zbog pandemije koronavirusa do sada odgođene sve regata surfera, od Japana, Južne Koree, pa Barcelona, Sylt, Fuerteventura, Tenerife, Porta…. – kaže Dubravka, pojašnjavajući kako su gledatelji uistinu mogli uživati budući su daskaši vozili “downwind slalom”. Kurs regatnog polja bio je postavljen sa startom blizu vrha Zlatnog rata, pa su se surferi uz četiri okreta niz vjetar, dolazili do cilja koji je pred centrom “Zoo Station Bol”.

Utrka je dužine oko 2 kilometra i traje nekih 5-7 minuta, a u grupi vozi osam natjecatelja, te četiri najbolja idu dalje sve do finala. To čini jednu kompletnu utrku, odnosno race, a ona traje oko 90 minuta – pojašnjava Dubravka, dodajući da se vozila i disciplina foil.
Natjecatelji tijekom jedrenja dostižu brzina i do 50 kilometara na sat. Na kraju, prvi je Poljak Maciek Rutkowski, a ponajbolji hrvatski windsurfer Enrico odličan je drugi, ispred Talijana Bruna Martinija. Rutkowski je ostvario sedam pobjeda, Marotti tri a Martini dvije. Posljednjeg dana regate vjetra nije bilo, ali je zato u prethodnih pet dana odjedreno 12 eliminacijskih ciklusa u muškoj i 13 u ženskoj konkurenciji te 6 eliminacija za žene u kategoriji Foil.

Foto: Dubravka Pajk

– Nakon osam mjeseci nenatjecanja nikad ne znaš kako ćeš jedriti. Zato sam osobito sretan uspjehom na Bolu, osobito mi je važno što sam jedrio na visokom nivou pet svih dana. Bolje pružio izvrsne uvjete i organizirao regatu na vrhunskoj razini – rekao je pobjednik Maciek Rutkowski.

– Događaj u Bolu bilo je čista windsurf uživancija, puhalo je od 10 do 20 čvorova. Kako sam svoju opremu dobio tek dan pred regatu, nisam se mogao natrimati kako bih volio, ali sam se kako je regata odmicala nalazio boreći se s drugima i s opremom. Imao sam i druge probleme, pukao mi je jarbol, pa peraja, pa jedro… Rekao bih da sam i bio nestrpljiv, jako sam želio prvo mjesto i moglo bi se reći da sam malo izgorio u toj želji. Ali drugo mjesto je na ovoj razini vrlo veliki uspjeh. Velika pohvala ide ZOO Stationu, jer su regatu održali u zbilja teškim vremenima, cijeli se svijet zaključao, a oni su upsjeli okupiti elitu, I to oduševljenje dijele svi natjecatelji. Ovaj vikend cijeli windurf svijet znao je samo za jedno mjesto – Bol – rekao je Enrico Marotti.

Uz Marottija boje hrvatske su još predstavljali olimpijac Luka Mratović koji se plasirao na peto mjesto te Matko Jovanović (10.), Marko Sekulić (13.), Ian Anić (16.), Vladan Desnica (19.), Nikola Brebrić (21.) i Saša Svalina (23.). Palma Čargo, sa drugim mjestom u slalom najbolje je plasirana Hrvatica:

– Iznimno sam zadovoljna s rezultatom i s vremenskim uvjetima. Oduševljena sam jer se ponovo mogu natjecati nakon ove prisilne korona pauze. Ovo je bio odličan trening i priprema za daljna natjecanja. Nadam se da ćemo i sljedeće godine imati ovako važnu regatu upravo tu na domaćem terenu. Svaka čast ekipi na odličnoj organizaciji, vidimo se dogodine! – izjavila je Palma.
Lara Bulić plasirala se na osmo, a Urška Kavčič Desnica na deseto mjesto.

– Zoo Station Bol nikada ne razočara. Imali smo prekrasne vjetrovite dane i odličnu organizaciju utrka. Nisam u potpunosti zadovoljana kako sam jedrila zbog svih pogrešaka koje sam napravila, ali to mi je omogućilo da shvatim što moram popraviti. Unatoč tome, u obje kategorije završio sam šesta. Djevojke s kojima sam se utrkivala bile su vrlo jake i opća razina bila je vrlo visoka. Na ovoj sam se utrci jako zabavljala, posebno u foliji. Za to moram zahvaliti Zoo Station Bol, koji su unatoč teškoj situaciji uspjeli organizirati savršenu, zabavnu i vrlo dobro strukturiranu regatu. Iskreno se nadam da ćemo sljedeće godine ponovo moći sudjelovati na PWA-u u organizaciji stanice Zoo, jer je zaista savršeno mjesto – kazala je Anna Biagiolini.

Ove godine biti će održana još jedna slalom regata unutar PWA svjetskog kupa – 2020 Marignane PWA World Cup u Francuskoj od 6. do 11. listopada.

Josip Antić