Foto: Ivan Jurica, Andreja Dodig

LASTOVO – Skupina rekreativaca i zaljubljenika u sport okupila se početkom svibnja ove godine sa idejom osnivanja teniskog kluba i škole tenisa na Lastovu. Gospodin Krešimir Dodig, „lastovski zet“ i idejni začetnik, zahvaljujući svom rekreativnom teniskom iskustvu i poznanstvima prikupio je donaciju od teniskog kluba „Oroslavje“ u vidu osnovne opreme (reketi, loptice, mreža).

Postojeće betonsko igralište smješteno uz teren nogometnog kluba „Omladinac“ Lastovo uređeno je i privedeno namjeni uz pomoć novčane donacije kluba „Omladinac“ te uz velike napore domaćeg stanovništva koji su se samostalno organizirali te ga uredili. Pomoć i podršku dale su i lokalne institucije Općina Lastovo, Turistička zajednica Općine Lastovo, Park prirode Lastovsko otočje te mnogobrojni lokalni ugostitelji; „Triton“, „Augusta Insula“ „Amfora“, „Bačvara“, „Porto Rosso“, „Tako to mora bit´“ i „Fumari“.

Tenis je izuzetno zabavan i društven sport kojeg mogu igrati sve generacije stoga ova inicijativa ima tendenciju okupiti zainteresirane pojedince svih dobnih skupina. Ideja je naišla na odličan odaziv među mještanima i posjetiteljima Lastova uz naglasak inicijative na osnovnoškolskoj djeci (7 – 14 godina) koja su dobila mogućnost besplatnog pohađanja škole tenisa. Školu već od 8. srpnja vode dva licencirana teniska trenera (Robi Jankovič, Gregor Ficko) uz pomoć dva asistenta (Jakob Jankovič, Matija Dodig), a uz naknadu je pohađaju i ostali članovi kluba s početkom škole od 20. srpnja. 

Na samom početku škole tenisa bilo je prisutno 22 djece no do datuma ovog teksta broj djece se povećao na 43, što znači da je čak 86% lastovske djece uključenu u ovu hvalevrijednu sportsku inicijativu.

Foto: Andreja Dodig

Nakon prve faze održavanja škole, 16. srpnja održan je i prezentacijski trening za roditelje na kojem su treneri prikazali metode učenja, program rada na atletskom, mentalnom, tehničkom i taktičkom području edukacije te su djeca pred roditeljima prezetirala već stečene vještine i znanja.

Kroz čitavo vrijeme održavanja teniske škole za djecu treneri vode edukaciju lokalnih potencijalnih trenera koje pripremaju za nastavljanje teniske škole i nakon završetka ovog trotjednog ljetnog kampa. 

Foto: Andreja Dodig

Želja inicijatora je da kroz školu tenisa prođu svi članovi kluba, te da im igranje tenisa čini zadovoljstvo u kojem bi mogli uživati neovisno o dobnoj skupini ili predispozicijama.

S obzirom na položaj i lokaciju postojećeg terena, mogućnosti njegovog širenja, neopisivo dobru mikroklimu za igranje tenisa i postojeću infrastrukturu u planu su i projekti za formiranje čitavog teniskog kampa.

Foto: Ivan Jurica

Tenis osim razvoja fizičkih i mentalnih sposobnosti ima društveni, ali i zabavni karakter te može bitno obogatiti život na otoku kao i turističku ponudu Lastova. Mještani otoka i lokalne institucije već su prepoznali potencijal i važnost ovog projekta koji može mnogo značiti za budućnost njihove djece, stanovništva, ali i posjetitelja.

Andreja Dodig

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Znamenitosti Parka prirode Lastovsko otočje: Mjesto Lastovo i Lučica