Obilaznica za Orebić kreće u javnu raspravu

OREBIĆ – O gorućoj temi za mještane Orebića raspravljalo se na prvoj sjednici Stalnog savjetodavnog stručnog povjerenstva u postupku procjene utjecaja na okoliš „Državne ceste DC414 (obilaznica Orebića).

Državna cesta DC 414 (Trajektna luka Orebić – Ston – Zaton Doli) počinje na križanju s DC8 (Jadranska magistrala) pruža se duž cijelog poluotoka Pelješca do trajektne luke u Orebiću. Sav promet usmjeren prema Korčuli, ali i prema vrhu poluotoka, odvija se u nastavku kroz samo naselje Orebić.

U ljetnim mjesecima se, radi povećanog teretnog i putničkog prometa, dodatno opterećuje trajektna luka Orebić čije su prometno-tehničke karakteristike nedovoljne za povećani promet. Sve navedeno rezultira pojačanim gužvama u samoj luci, ali i na postojećoj cesti DC 414, što nepovoljno utječe na sigurnost gradskog prometa i na razinu kvalitete života stanovnika Orebića.

Izgradnjom obilaznice Orebića DC 414 produžit će se do naselja Perna gdje će sa županijskom cestom ŽC 6215 tvoriti trokrako križanje i osigurati spoj sa budućom trajektnom lukom Perna. Osim toga se omogućava razdvajanje tranzitnog i gradskog prometa i bitno poboljšava prometna protočnost i sigurnost. Zahvat je dio cjelovitog prometnog rješenja povezivanja Korčule i Pelješca.

Nakon ove sjednice ova će tema napokon i na Studiju utjecaja na okoliš i javnu raspravu.

I.B.