PROJEKT “PASARELA” – U Murteru će se spojiti Hramina s plažom Luke u jedinstvenu šetnicu

Foto: Općina Murter-Kornati

MURTER – Nakon što je prošle godine obnovljenja Ribarska ulica zasjala kao galerija i koncertna pozornica pod zvijezdama, a zahvaljujući posljednjim radovima na spajanju šetnice od Ribarske do plaže Luka, dobili smo novu destinaciju za bezbrižnu šetnju uz more, očekuje nas izgradnja pasarele, koja bi prema najavama trebala od idućeg ljeta spajati Trg Rudinu, odnosno Hraminu morskom šetnicom sve do plaže Luke, objavili su iz Općine Murter-Kornati. 

Tijekom lipnja,završeno je spajanje šetnice od Ribarske ulice do plaže Luke, a sad je na redu aktivacija završnog projekta pod nazivom „Pasarela“, za koju je izdana lokacijska dozvola te slijedi ishodovanje građevinske dozvole. Izgradnja pasarele je planirana do ljeta 2021. čime će biti omogućen pješački promet na kompletnoj obali uvale Hramina. Procijenjena vrijednost pasarele je približno 650 000 kuna a od toga je kroz natječaj FLAG-a Galeb zatraženo oko 530 000 kuna.

Ovim projektom bit će izgrađena poučna tematska šetnica u samom centru naselja Murter, neposredno uz glavni trg Rudina, u dijelu uvale Hramina pod nazivom Gumduj. Šetnica će biti svojevrstan prečac kojim će se omogućiti direktna veza glavnog trga Rudina s dijelom povijesne-tradicijske obale s mulićima i starim magazinima koji su izgrađeni u vrijeme murterske ‘kolonizacije’ prekomorskih posjeda – kornatskog otočja te maslinika Modrave.

Šetnica koja je zamišljena s oblogom od hrastovih letvi na pocinčanoj čeličnoj konstrukciji po prvi puta će povezati i omogućiti pješački promet na toj povijesnoj obalnoj relaciji. Poučne table na stazi će korisnike upoznati s bogatom pomorskom baštinom Murtera. Šetnica će na sebi sadržavati i prstenove za privez tradicionalnih drvenih brodova s latinskim jedrima bit će tako okosnica budućeg muzeja na otvorenom.