Foto: Jurica Gašpar

Hrvatski turizam ušao je u „špicu“ sezone. Za današnje pojmove turizma, u vrijeme COVIDA-19, to znači samo jedno: imamo još samo mjesec dana da spasimo naše tvrtke, obrte, apartmane, radna mjesta, plaće naše, vaše, njihove i zajednički proračun. Međutim, upravo ovih dana događaju nam se najgori scenariji, otkazuju nam se rezervacije, autobusi puni gostiju na granici se okreću i vraćaju u matične zemlje, strane turističke agencije otkazuju aranžmane, države EU nas stavljaju u narančaste boje i to bez najave i konkretnog razloga, jer se Hrvatska trenutačno po broju zaraženih, nikako ne ubraja u rizične zemlje za putovanja. Pogotovo ne obala i otoci.

Što se događa? Pitaju se u svom priopćenju iz Udruge Glas poduzetnika, koje prenosimo u cijelosti.

“Od jučer nas je Nizozemska obojala narančastim. Sve se odigralo preko noći. Bez objašnjenja smo uvršteni u rizičnu zonu. Masovno se otkazuju aranžmani svih vrsta, od hotelskih, onih malih iznajmljivača, prijevoza i transfera do rezervacije stolova u restoranima. I ne ostaje samo na Nizozemskoj, kreće lančana reakcija i ostalih zemalja. I to u samoj špici sezone!

Pitamo se ponovno, gdje je HTZ, na čelu s direktorom Kristijanom Staničićem? Što rade? Reagiraju li promptno ili samo prate situaciju? Jesu li ranije znali za ovo ili ih je ova informacija i ovo stanje zadesilo kao i cijeli turistički sektor na Jadranu? Pregovaraju li, rade li na rješavanju problema zajedno sa Ministarstvom vanjskih poslova RH?

Hrvatska turistička područja su i dalje sigurna, nema žarišta, lokalno se brzo reagira, izdane su upute za goste u slučaju zaraze. S ovakvim stanjem može se raditi kao i do sada. Što se, dakle, događa u samoj špici sezone da nam gosti otkazuju rezervacije?

Odbor za turizam i ugostiteljstvo UGP-a je već nekoliko puta upozoravao na ovakvu situaciju i izostanak hitne i konkretne akcije HTZ-a. Već smo ranije objavljivali članke u stranim medijima u kojima je stajalo kako je hrvatski turizam siguran, kako su zone na Jadranu sigurne, kako nema žarišta te da su hrvatski turistički radnici itekako svjesni situacije i rade sve na zaštiti svih gostiju. To smo objavili mi, UGP, a ne oni čiji je to posao. Oni i dalje samo broje goste na granici, pričaju o postocima i broju noćenja te plaćaju skupe, promašene reklame! – rekao je Vedran Jakominić iz Odbora za turizam i ugostiteljstvo UGP-a.

Tražimo od Stožera civilne zaštite da Hrvatsku podijeli u zone jer turističke destinacije su sigurne. Potrebno je razdvojiti jako zaražena područja od dijelova koji mogu živjeti normalno, naravno uz sve propisane mjere opreza. Slovenija je to već učinila umjesto nas. Što mi čekamo?

Također, još jednom ponavljamo apel UGP za formiranje ekonomskog stožera u kojem bi predstavnici Vlade zajedno s nezavisnim stručnjacima navigirali zajedno kroz sve izgledniju hladnu zimu. 

Također molimo redovite izvještaje HTZ-a i gospodina Staničića, čelnih ljudi Ministarstva vanjskih poslova te naših diplomatskih predstavnika u inozemstvu, koje su točno aktivnosti u tijeku, kojim intenzitetom te kako javnost, UGP i turistički djelatnici mogu tome pomoći?

I da ne bude zabune. Danas je to Nizozemska, sutra Austrija, prekosutra neka treća zemlja. Vrlo brzo se stvori negativna slika, slika nesigurne destinacije. Tome odlučno i brzo treba stati na kraj! Krenite! Već kasnite jer vremena nema! Zaboravite na godišnje odmore, radno vrijeme, vikende. Svi zajedno moramo raditi i pokušati spasiti ovo što je ostalo turističke sezone, a time i tisuće radnih mjesta! Milijarde iz Europske unije nam u ovome ne mogu pomoći!”, poručuju iz Glasa poduzetnika.

D.G.